BIRMINGHAM - De Nederlandse judoka Esther Stam heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Birmingham brons veroverd in de klasse tot 63 kilogram. Ze verloor in de halve finale van Yarden Gerbi uit Israël, maar besliste vervolgens de strijd om het brons - met de Britse judoka Faith Pitman - in haar voordeel.

Stam bereikte met veel overtuiging de halve finales. Ze versloeg de Amerikaanse Christal Ransom en Marianna Marinosci met ippon. In de halve finale verloor ze echter met eenzelfde marge van haar Israëlische opponente Gerbi.

Stam verzekerde zich uiteindelijk toch van het brons dankzij een overwinning op Pitman. Ze was daarmee de enige Nederlandse judoka die zaterdag in Birmingham eremetaal veroverde.

Uitschakeling

In dezelfde gewichtklasse als Stam werden Mari de Gier en Jennifer Wichers in de tweede ronde uitgeschakeld. De Gier bleek in de openingsronde te sterk voor de Nieuw-Zeelandse Mahana Clutha, waarna ze onderuit ging tegen Camila Minakawa uit Brazilië. Wichers, die in de eerste ronde een bye had, verloor van Urska Zolnir uit Slowakije.

In de klasse tot 48 kilogram kwam Birgit Ente tot de tweede ronde, maar daarin verloor ze van Xiao Jun uit China. Patty Joldersma verloor al in de eerste schifting van Katharina Menz.

Miriam Polak (-52kg), Carla Grol (-57kg) en Michelle Diemeer (-57kg) wisten eveneens geen enkele wedstrijd in Birmingham te winnen.

De Jong

In Rome won Jasper de Jong in de categorie tot 66 kilogram in de eerste ronde van de Canadees Michael Popiel.

Vervolgens bleek de Griek Georgios Azoidis te sterk voor hem.