LEXINGTON - Edward Gal heeft tijdens de Wereldruiterspelen in Kentucky zijn derde gouden medaille veroverd.

De dressuurruiter uit Harskamp was vrijdagavond met de zwarte hengst Moorlands Totilas, het beste paard dat in deze discipline ooit de ring heeft betreden, ook verreweg de beste in de kür op muziek.

Hij kreeg van de jury voor zijn uitzonderlijke vrije oefening een score van 91,80 procent. Gal werd in Lexington ook al wereldkampioen in de Grand Prix Special en met de Nederlandse equipe.

Perfectie

De Europees kampioen op de kür, die eind vorig jaar in Londen indoor het wereldrecord al op 92,30 bracht, kreeg van twee juryleden een nog hogere waardering: 92,75 en 93,50. Zij vonden de perfectie, getuige het aantal tienen voor onderdelen van de excellente proef, erg dicht benaderd.

Gal bleef uiteindelijk de 25-jarige Britse amazone Laura Bechtolsheimer, die zich met de ruin Mistral Hojris heeft aangediend als nationale heldin voor de Olympische Spelen van 2012, ruim voor. Zijn belangrijkste concurrente kreeg voor 85,35, een persoonlijk record, het zilver.

Toch maakten Gal en paard het zichzelf niet gemakkelijk. Er waren een paar kleine haperingen. Zo ging Totilas in de uitgestrekte draf ineens over in de galop. In de overgangen leek af en toe even een minieme hapering te zitten. De uitgestrekte stap was echter perfect.

''Ik had het gevoel dat Totilas iets zag waardoor hij de hals heel mooi liet vallen. Anders wil hij in dit onderdeel wel eens even iets ongeconcentreerd zijn", keek Gal op de wedstrijd terug.

Schellekens-Bartels

Imke Schellekens-Bartels belandde net naast het erepodium. Haar voorstelling met Hunter Douglas Sunrise leverde een dikke 8 gemiddeld op (82,10).

Dat was net niet genoeg om de Amerikaanse favoriet Steffen Peters, met de in Nederland gefokte ruin Ravel onder het zadel, van het brons af te houden. Peters werd voor 25.000 toeschouwers in het uitverkochte Kentucky Horse Park beloond met 84,90.

Bekijk de video