MADRID - Alberto Contador heeft vrijdag categorisch ontkend bloedtransfusies te hebben ondergaan.

De drievoudig tourwinnaar is voorlopig geschorst, omdat bij een dopingcontrole tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk clenbuterol werd gevonden bij de Spanjaard.

De Duitse tv-zender ARD en de Franse krant L'Equipe meldden echter dat er ook weekmakers zijn getraceerd, hetgeen erop kan duiden dat Contador een bloedtransfusie zou hebben ondergaan.

''Contador ontkent in alle toonaarden een bloedtransfusie te hebben ondergaan'', verklaarde een woordvoerder van de profwielrenner. ''Deze geruchten horen thuis in sciencefiction.''

Bloedzakken

Volgens ARD en L'Equipe hebben wetenschappers in Köln, die de stalen van Contador hebben onderzocht, sporen van weekmakers gevonden. Deze stof zorgt bijvoorbeeld voor de rekbaarheid van plastic en zit dus ook in de zogenoemde bloedzakken.

Dankzij een nieuwe methode kunnen die weekmakers ook worden teruggevonden in bloedstalen. Het feit dat bij Contador clenbuterol is gevonden, zou er volgens L'Equipe op kunnen duiden dat dit middel in het bloed zat dat tijdens de Tour bij Contador is toegediend.

Vlees

De Spaanse topcoureur zegt nog steeds dat de clenbuterol waarschijnlijk in vlees zat, dat hij de avond voor de dopingcontrole heeft gegeten. Hij riep vrijdag de dopingautoriteiten op om de regels te herzien.

''Er moet een limiet komen voor substanties als clenbuterol, zodat vervuild voedsel niet tot een positieve dopingtest kan leiden. Het kan niet zo zijn dat ik door het eten van vervuild voedsel in dezelfde categorie kom als een 'gewone' dopingovertreder.''

Medewerking

Contador zegt niets te verbergen hebben en biedt daarom zijn volledige medewerking aan voor het nadere onderzoek dat de wereldwielerbond UCI gaat doen.

''Ze mogen van mij alle bloed- en urinestalen die ik in de Tour heb gegeven zo vaak testen als ze willen, in zo veel laboratoria als ze willen. En wanneer ze die stalen drie of vijf jaar willen bewaren om ze daarna opnieuw te testen, ook daar heb ik geen problemen mee. Ik heb niets te verbergen.''