AMSTERDAM - Peter Wisgerhof is de opvallendste naam in de selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Moldavië en Zweden.

Bondscoach Bert van Marwijk heeft de verdediger van FC Twente opgeroepen omdat Hedwiges Maduro vanwege een hamstringblessure niet beschikbaar is. Wisgerhof (30) speelde nog nooit in Oranje.

Wilfred Bouma heeft bedankt voor een uitnodiging van de bondscoach. De verdediger van PSV voelt zich na twee jaar blessureleed nog niet klaar voor een rentree in het Nederlands elftal.

''Daar heb ik begrip voor'', zei Van Marwijk vrijdag in Zeist. Hij heeft 23 spelers uitgenodigd voor de duels met Moldavië (8 oktober) en Zweden (12 oktober).

Ervaring

Van Marwijk heeft Wisgerhof opgeroepen vanwege diens (internationale) ervaring. ''Het is een goede verdediger die goed kan meevoetballen. Bovendien is het iemand met ervaring en dat kunnen we tijdens de komende twee wedstrijden wel gebruiken.''

Vurnon Anita behoort ondanks een kuitbeenblessure toch tot de selectie van Oranje. De linksback van Ajax liep de kwetsuur dinsdag op tijdens de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan (1-1).

Volgens Van Marwijk is de kans aanwezig dat Anita alsnog moet afhaken. ''Aanvankelijk zag het er goed uit, maar de blessure van Vurnon is wat verslechterd. Het kan dus zijn dat hij alsnog afvalt.''

Van Nistelrooij

Ruud van Nistelrooij behoort opnieuw tot de selectie. De 34-jarige spits van Hamburger SV maakte tijdens de eerste EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen San Marino zijn rentree in Oranje.

Vanwege de blessure van Robin van Persie blijft de 66-voudig international (34 doelpunten) voorlopig tot het keurkorps van Van Marwijk behoren.

Selectie

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax), Piet Velthuizen (Hércules Alicante), Michel Vorm (FC Utrecht).

Verdediging: Vurnon Anita (Ajax), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Hamburger SV), Erik Pieters (PSV), Gregory van der Wiel (Ajax), Peter Wisgerhof (FC Twente).

Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern München), Theo Janssen (FC Twente), Nigel de Jong (Manchester City), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Internazionale), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Demy de Zeeuw (Ajax).

Aanval: Eljero Elia (Hamburger SV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Ruud van Nistelrooij (Hamburger SV).