MINSK - AZ beleeft dit seizoen weinig plezier aan de reisjes door Europa.

Na de nederlagen bij IFK Göteborg en FK Aktobe in de voorronde van de Europa League verloor de tweevoudig landskampioen donderdag ook het eerste duel op vreemde bodem in de groepsfase van het kleine broertje van de Champions League.

BATE Borisov uit Wit-Rusland hoefde niet eens goed te spelen om het zwakke AZ te kunnen straffen voor een wel heel pover optreden (4-1).

Kil Minsk

De nummer elf van de eredivisie speelde allesbehalve hartverwarmend in het kille Minsk, waar de temperatuur tijdens de wedstrijd naar vier graden zakte.

Het ontbrak de spelers van AZ niet alleen aan vernuft. Ze leverden ook veel te weinig strijdlust. De enige meevaller van de avond was het resultaat tussen Sheriff Tiraspol en Dinamo Kiev, waardoor AZ nog steeds gedeeld tweede staat in groep E.

De formatie uit Alkmaar liet zich in de openingsfase al volledig overrompelen en mocht niet mopperen dat het na 18 minuten niet op een achterstand van 2-0 stond. Vitali Rodionov kopte BATE Borisov in de vijfde minuut op voorsprong (1-0).

Doelman Sergio Romero behoedde AZ dertien minuten later voor een tweede tegentreffer. De Argentijn veroorzaakte eerst knullig een strafschop, maar maakte zijn fout vervolgens ook weer goed. Hij voorkwam dat Artijom Kontsjevoi vanaf elf meter scoorde.

Bovenkant lat

De eerste doelpoging van AZ liet 39 minuten op zich wachten. Jonathas kopte na een goede voorzet van Johann Berg Gudmundsson over. Pontus Wernbloom was even later ook dichtbij de gelijkmaker. Hij kopte vanuit een moeilijke positie op de bovenkant van de lat.

AZ begon de tweede helft net zo slechts als het eerste bedrijf. Stijn Schaars verloor onnodig de bal. Dirk Marcellis liet zich makkelijk uitspelen waarna Wernbloom later bij de bal was dan Kontsjevoi, die zich revancheerde voor de gemiste strafschop (2-0).

Ook een cadeautje van scheidsrechter Trattou was niet aan AZ besteed. De arbiter uit Cyprus dacht als enige in het stadion dat Artijom Radkov een overtreding op Jonathas maakte en floot voor een strafschop.

De Braziliaanse spits kon de doelman van de thuisploeg ook niet vanaf elf meter passeren. AZ zette zichzelf in de slotfase nog tweemaal voor schut. Renan Bressan (3-0 uit een strafschop) en Edgar Olekhnovitsj (4-0) profiteerden dankbaar, voordat Kolbeinn Sighthorsson in de voorlaatste minuut de eindstand bepaalde: 4-1.