UTRECHT - Na de overtuigende 4-0 zege op Celtic in de voorronde van de Europa League had FC Utrecht donderdag weer de kans om een Britse grootmacht te vloeren.

De ploeg verzuimde in de Galgenwaard tegen het grote Liverpool echter de kansen te benutten en bleef steken op 0-0. De eerste groepswedstrijd van Utrecht in de Europa League eindigde bij Napoli in dezelfde cijfers waardoor de ploeg op twee punten staat.

Utrecht speelde gedurfd en legde Liverpool lange tijd zijn wil op. Dries Mertens en Ricky van Wolfswinkel kregen goede kansen, maar stuitten telkens op doelman Pepe Reina. De Engelsen stelden daar weinig tegenover.

Fernando Torres kreeg de beste mogelijkheid, maar Utrecht-keeper Michel Vorm bracht redding.

Kuijt

De wedstrijd stond vooraf in het teken van de terugkeer van Dirk Kuijt naar Utrecht. De aanvaller van Liverpool begon zijn loopbaan als profvoetballer in de Domstad. De Katwijker won met Utrecht in de vorm van de KNVB-beker in 2003 de enige prijs uit zijn carrière. Kuijt had na een schouderblessure hard gewerkt om de ontmoeting met zijn oude club te halen.

Europees voetbal is belangrijk voor Liverpool na de dramatische start in de Premier League. De ploeg van trainer Roy Hodgson staat na zes wedstrijden op de zestiende plaats en werd bovendien uitgeschakeld in de League Cup door Northampton Town, een club uit de vierde divisie. In de Europa League begon Liverpool met een 4-1-thuiszege op Steaua Boekarest.

Trainer Ton du Chatinier van Utrecht begon door het wegvallen van de geblesseerde Nana Asare met vier aanvallers. Jacob Mulenga speelde vanaf rechts, in het midden Edouard Duplan en Ricky van Wolfswinkel. Dries Mertens stond aan de linkerflank.

Vermeende overtreding

De thuisploeg dacht na 25 minuten al op voorsprong te komen. Een prachtige treffer van verdediger Jan Wuytens werd echter afgekeurd wegens een vermeende overtreding van Jacob Mulenga.

De beste kansen bleven voor Utrecht, maar de aanvallers waren niet scherp genoeg. Zo miste Mulenga zeven minuten voor tijd in goede positie.

Liverpool miste duidelijk de aanvallende impulsen van aanvoerder Steven Gerrard, die rust kreeg. Alleen Torres was gevaarlijk op een pass van Kuijt, maar verder stelde de winnaar van de Champions League in 2005 teleur.