CHARKOV - PSV heeft de eerste zege in de groepsfase van de Europa League binnen. De ploeg van trainer Fred Rutten bracht de op voorhand als lastig bestempelde uitwedstrijd tegen Metalist Charkov gemakkelijk tot een goed einde: 0-2.

De Eindhovenaren begonnen het Europese bekertoernooi twee weken geleden met een gelijkspel tegen Sampdoria (1-1).

PSV beleefde een onverwacht makkelijke avond in het kletsnatte Charkov. De Eindhovenaren hadden de wedstrijd vrij eenvoudig onder controle, zeker nadat de thuisclub al na 25 minuten was gereduceerd tot tien man.

De Franse scheidsrechter Tony Chapron stuurde Cristian Villagra met rood uit het veld omdat hij in het zestienmetergebied Ola Toivonen onderuit haalde. Balázs Dzsudzsák bleef vervolgens koel vanaf elf meter: 0-1.

Gevaarlijk

Rutten zag vanaf de kant dat zijn elftal tegen de tien van Metalist Charkov bleef zoeken naar meer doelpunten. PSV was vooral gevaarlijk over de vleugels, waar Jeremain Lens (rechts) en Dzsudzsák (links) veel ruimte kregen.

Enkele minuten na de benutte strafschop van Dzsudzsák verdubbelde Marcus Berg de score na een snelle uitbraak, met Erik Pieters in de rol van aangever. Berg tikte de bal fraai over doelman Vladimir Disljenkovic en zag het speeltuig vervolgens tergend langzaam door de modder over de doellijn rollen: 0-2.

Berg moet zich voorlopig tevreden stellen met Europese wedstrijden, want de Zweedse huurling zit in de eredivisie een schorsing van vier wedstrijden uit. Hij kreeg tegen Metalist Charkov weer 'gewoon' de voorkeur van Rutten boven Danny Koevermans.

De Zweedse huurling van Hamburger SV had PSV al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kunnen helpen. Hij kon de bal uit een afgemeten voorzet van Lens echter niet lekker inkoppen.

Drijfnat veld

PSV ging aanmerkelijk beter om met de zware omstandigheden dan de thuisploeg. De Brabanders wisten elkaar steeds goed te vinden op het drijfnatte veld, terwijl Metalist - met drie technisch vaardige Brazilianen in de voorhoede - daar juist veel moeite mee had.

De ploeg van oud-bondscoach Miron Markevitsj won twee weken geleden de eerste groepswedstrijd met liefst 5-0 bij Debrecen, maar was geen schim van het elftal dat in Hongarije opviel met prachtige doelpunten.

De Eindhovenaren waren voor rust nog dicht bij een derde treffer, maar een schot van Toivonen belandde op de lat. In de tweede helft hoefde PSV zich niet bovenmatig in te spannen om de eerste zege in groep I veilig te stellen. Lens, Berg en Toivonen verzuimden om de score nog verder op te voeren.