DEN HAAG - Ondanks miljardenbezuinigingen wil het kabinet Rutte-Verhagen wel blijven meetellen op het sportieve vlak. Volgens het donderdag gepresenteerde regeerakkoord steunen VVD en CDA de kandidatuur voor het WK voetbal in 2018 of 2022.

Maar affaires als de aanhouding van 'Bavaria-meisjes' tijdens het WK in Zuid-Afrika wil het kabinet echt niet. De bewuste dames maakten reclame voor een ander biermerk dan de hoofdsponsor van het toernooi en werden opgepakt.

Het regeerakkkoord stelt nu ''dat de Nederlandse overheid de baas blijft tijdens de evenementen en niet het IOC of de FIFA''.

Olympische Spelen

Het nieuwe kabinet steunt de kandidatuur om de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen. Dat meldt Gerben Eggink, programmamaker van Olympisch Plan 2028, donderdag.

''In het concept regeerakkoord staat dat de regering de faciliteiten en samenleving van Nederland wil opwerken richting olympisch niveau", zegt Eggink. ''Daarmee uiten zij hun steun voor onze plannen. Dit geeft een nieuwe impuls aan de realisatie van het binnenhalen van de Spelen."