AMSTERDAM - Dopingexpert Rasmus Damsgaard vindt de verklaring van Alberto Contador, die zijn positieve dopingtest wijt aan verkeerd voedsel, onzin.

Volgens de Deen is de drievoudig Tourwinnaar op de tweede rustdag van de Tour de France onzorgvuldig geweest bij een bloedtransfusie.

"Hij heeft zich met eigen lichaamsbloed ingespoten, dat enkele maanden eerder al was afgetapt. Destijds zal er in zijn bloed clenbuterol hebben gezeten", zegt Damsgaard tegen de Deense televisiezender TV 2.

Antidopingprogramma

"Het is ondenkbaar dat Contador tijdens de Tour zo dom is geweest om dergelijke supplementen te nemen", zegt Damsgaard. "Als de datum 21 juli klopt, dan moet het bloeddoping zijn."

"De enige andere mogelijkheid is dat het dopinglab fouten heeft gemaakt bij zowel de A- als de B-staal. Dat lijkt me onmogelijk", vervolgt Damsgaard, die tussen 2006 en 2009 samen met Saxo Bank en ploegleider Bjarne Riis werkte aan een antidopingprogramma. Ook werkte Damsgaard in het verleden samen met de huidige werkgever van Contador, Astana.

Volgend seizoen vertrekt Contador naar Saxo Bank.