MADRID - De Spaanse wielrenner Ezequiel Mosquera is tijdens de Ronde van Spanje positief getest op doping. Dat heeft de wielrenunie UCI donderdag bekendgemaakt.

Mosquera tekende onlangs voor volgend seizoen een contract bij de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil. Hij eindigde als tweede in de Vuelta.

Naast Mosquera is ook zijn ploeggenoot David Garcia Da Pena van het team Xacobeo-Galicia betrapt. Mosquera en Da Pena zijn positief bevonden op Hes. Dit verboden middel maskeert het gebruik van bloeddoping.

Beste resultaat

Mosquera behaalde met zijn tweede plaats in de Vuelta zijn beste resultaat in zijn loopbaan. De 34-jarige renner hoefde alleen de Italiaanse winnaar Vincenzo Nibali voor zich te dulden.

Hij schreef ook de twintigste etappe op zijn naam. De afgelopen vier edities eindigde hij elke keer in de top vijf in de Vuelta. Hij is prof sinds 1999.

Vacansoleil

Met het binnenhalen van de renner hoopte Vacansoleil in 2011 weer aan grote rondes zoals de Vuelta te kunnen meedoen.

Om die reden legde de ploeg ook de omstreden Italiaan Riccardo Ricco vast, die al een schorsing uitzat vanwege doping.

Luijkx

Manager Daan Luijkx wil namens Vacansoleil niet op de zaken vooruitlopen. ''Ik probeer contact te leggen met zowel de UCI als met de manager van Mosquera'', reageerde hij donderdagmiddag tegenover NUsport.

''De UCI komt later vandaag bij elkaar in een commissie. Daarna krijg ik van hen een officieel standpunt. De manager van Mosquera zit nu bij de WK in Australië en reageert niet op mijn pogingen contact te leggen."