ARNHEM - Erica Terpstra heeft dinsdagavond op Papendal de functie van voorzitter van NOCNSF overgenomen van Hans Blankert. De VVD-politica was daartoe ongeveer een maand geleden gekozen. De overdracht was het laatste agendapunt van de algemene najaarsvergadering van de sportkoepel.

In haar eerste woorden in haar nieuwe functie ging Terpstra uitgebreid in op de waarde die Blankert de laatste vier jaar voor NOCNSF heeft gehad. Namens het bestuur benoemde ze hem bovendien tot erelid van de sportkoepel. Blankert kreeg daarbij een oorkonde overhandigd.

Blankert

Eerder al was bekend geworden dat Blankert bij zijn vertrek ook zou worden onderscheiden met de Olympic Order, een hoge titel van het IOC. Het kleinood werd dinsdag op Papendal overhandigd door Prins Willem-Alexander en Hein Verbruggen, beiden lid van het IOC.

Visie

Terpstra prees haar voorganger, die eerder dit jaar te kennen gaf geen behoefte te hebben aan een tweede termijn, uitvoerig. "Je hebt het kundig en met visie gedaan." Ze noemde Blankert een strateeg met een groot sporthart. "Hij heeft het gedaan met passie, humor en visie. Oprecht zeg ik: We zullen je missen."

Eerder in de middag hadden de bonden met een receptie de vertrekkende voorzitter al uitgeluid. In aanwezigheid van onder meer kroonprins Willem-Alexander ging Blankert in op zijn rol in de afgelopen periode. "Ik denk dat ik heb bereikt dat dit huis een toegevoegde waarde is geworden voor de leden."

Bezuinigingen

Met vertrouwen keek hij ook vooruit op het kamerdebat van volgende week, waarin de voorgenomen bezuinigingen (achttien miljoen euro) in de sportwereld aan de orde komen. "Ik verwacht dat minister Hoogevorst daar op alle fronten wordt gepasseerd. Drie moties moeten daarvoor toch voldoende zijn, lijkt me."

Rijpstra

Jan Rijpstra, sportwoordvoerder van de VVD in het parlement, keek eveneens terug op de periode Blankert. Hij zei ook steeds meer te gaan voelen voor een eerder voorstel van de vertrekkende man om sport in Den Haag onder te gaan brengen bij het Ministerie van Onderwijs. Blankert maakt zich daarvoor, om praktische redenen, al enige jaren sterk.

Rust in de tent

Blankert gold als de man die NOCNSF een professionelere structuur gaf. Bovendien kan hij er prat op gaan "de rust in de tent" te hebben gebracht, na het roerige afscheid van voorganger Wouter Huibregtsen. Tussen de twee in zat nog een ad-interim-periode van Joop van der Reijden, die Blankert overhaalde de regie op Papendal over te nemen.

"Er is veel gerealiseerd", zei Blankert terugblikkend. "Daar ben ik ongelooflijk trots op." Hij waarschuwde ook voor de aanstaande bezuinigingen. In duidelijke bewoording gaf Terpstra vervolgens aan waar haar prioriteiten in eerste instantie liggen. "Ik vraag me af waar de overheid mee bezig is."