GEELONG - De Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara heeft donderdag bij de wereldkampioenschappen in het Australische Geelong zijn vierde wereldtitel op het onderdeel tijdrijden veroverd.

Na een wedstrijd over 45,4 kilometer eindigde hij voor de Brit David Millar en de Duitser Tony Martin. Koos Moerenhout finishte als zesde.

Cancellara had 58 minuten en 9 seconden nodig en bleef Millar ruim een minuut voor. Martin, die onderweg een keer lek reed, moest 1 minuut en 12 seconden toegeven.

De 29-jarige Zwitser werd eerder wereldkampioen in 2006, 2007 en 2009. In 2008 werd hij ook nog olympisch kampioen in Peking. Hij is de eerste renner die nu vier mondiale tijdrittitels in bezit heeft.

'Zwaar bevochten'

Zijn vierde wereldtitel tijdrijden was ook zijn zwaarst bevochten, vertelde Cancellara na afloop. De Zwitser stelde dat hij niet 100 procent fit was geweest, te maken had gehad met een hoog verwachtingspatroon en lastige omstandigheden. ''Maar ik wilde historie schrijven. Dat is gelukt.’’

''Sommigen mensen denken dat ik met één been nog win, maar zo simpel is het natuurlijk niet. Dit seizoen was al perfect, maar ik heb me toch nog kunnen focussen op deze titel’’, aldus Cancellara.

''Ik wil er nu even van genieten. Pas later ga ik aan de wegrace van zondag denken. Ik ben relaxed, heb niets te verliezen. Maar ik weet al wel dat het een bijzonder lastig parkoers is.’’

Nederlanders

Moerenhout reed 2 minuten en 41 seconden minder snel dan Cancellara.

Nederlands kampioen Jos van Emden kwam flink tekort. De Schiedammer werd 36e op een kleine zes minuten van de winnaar.