GEELONG - De internationale wielrenunie UCI heeft tourwinnaar Alberto Contador voorlopig geschorst. In een op de tweede rustdag in Pau afgenomen urinestaal zijn sporen gevonden van het verboden middel clenbuterol.

Dat heeft de UCI donderdag in het Australische Geelong, waar de WK wielrennen plaatsvinden, bekendgemaakt.

De UCI bevestigde dat het om een bijzonder kleine hoeveelheid gaat van de spierversterker. In overleg met wereldantidopingbureau WADA is besloten Contador in afwachting van de resultaten van nadere onderzoeken voorlopig te schorsen.

B-staal

De concentratie die in het laboratorium van Keulen werd gevonden werd geschat op 50 picogram, dat is een hoeveelheid die liefst 400 keer kleiner is dan wat door het WADA geaccrediteerde laboratoria ten minste moeten kunnen opsporen. De B-staal leverde eenzelfde resultaat op.

De UCI liet weten samen met het WADA alle relevante elementen in de zaak de komende tijd te onderzoeken.

''Dat kan enige tijd duren'', meldde een woordvoerder. In afwachting van die onderzoeken spreekt de wielerbond ook niet van een positieve test, slechts van een 'abnormaal resultaat'.

Paarden

Clenbuterol is van oorsprong een anti-astmamiddel dat gebruikt wordt bij paarden. Als dopingmiddel met anabolische werking raakte het in de jaren 90 in zwang bij met name bodybuilders, zwemmers en wielrenners. Het middel heeft niet alleen naam als spierversterker, ook als afslankmiddel.