LEXINGTON - Dressuurruiter Edward Gal heeft woensdag bij de Wereldruiterspelen in Lexington, Kentucky, de titel veroverd in de Grand Prix Special.

Hij deed dat met zijn paard Moorlands Totilas en een score van 85,708. Eerder won Gal met de Nederlandse equipe ook al goud in de landenwedstrijd.

Zilver was voor de Britse Laura Bechtolsheimer, die met Mistral Hojris uitkwam op 81,708. Brons was voor de Amerikaan Sfeffen Peters, die met Ravel 78,542 reed. Imke Schellekens-Bartels werd met Hunter Douglas Sunrise vijfde.

Adelinde Cornelissen, vorig jaar Europees kampioene in de GPS, mocht niet starten omdat ze eerder in de landenwedstrijd was gediskwalificeerd.

Van Grunsven

Voor Gal, al wel Europees kampioen in de kür, was het zijn eerste individuele wereldtitel. Hij is de tweede Nederlander die een dergelijke prestaties levert.

Eerder behaalde Anky van Grunsven, twee keer, goud op een WK. Ze deed dat in 1994 met Bonfire en in 2006 met Salinero.

De drievoudig olympisch kampioene heeft zich in de dressuur niet geplaatst voor de WK in Kentucky.

Duitsland

Opvallend was dat voor het eerst in de historie Duitsland geen medaille haalde op een individueel onderdeel bij een WK. Christoph Koschel werd zesde. Voor titelverdedigster Isabell Werth was er zelfs niet meer weggelegd dan de tiende plek.

''Ik heb alle mogelijke risico's genomen'', legde ze naderhand uit. ''Het heeft slecht uitgepakt, maar ik heb er geen spijt van. Of ik nu vierde wordt of tiende doet wat mij betreft niet ter zake.''

Eerder op het evenement werd Duitsland in de landenwedstrijd ook al onttroond door Nederland.