Nederlandse dressuurequipe pakt wereldtitel

LEXINGTON - Edward Gal heeft de Nederlandse dressuurequipe dinsdag op de Wereldruiterspelen in Kentucky aan de wereldtitel geholpen.

De ruiter uit Harskamp stelde met zijn zwarte superhengst Moorlands Totilas het goud veilig.

De combinatie kreeg van de jury in de Grand Prix een score 84,043 procent.

Met die superieure verrichting maakte Gal het goede werk van Imke Schellekens-Bartels (Hunter Douglas Sunrise/73,447) en Hans Peter Minderhoud (Exquis Nadine/72,255), die maandag al een stevige basis voor het verwachte succes hadden gelegd, af.

Diskwalificatie

De diskwalificatie van Adelinde Cornelissen, wier paard Jerich Parzival uit de strijd werd genomen nadat het dier op zijn tong had gebeten en licht bloedde, deerde Oranje derhalve niet.

De Drentse amazone leek, voordat ze werd uitgebeld, als enige andere deelnemer op weg naar een 8 gemiddeld.

Voor Nederland was het de eerste zege op een wereldkampioenschap. Tot dusver vormden de Duitsers in alle negen voorgaande edities de beste ploeg.

Roem

Ditmaal moest de ploeg rond routinier Isabell Werth, die met haar troeteldier Warum Nicht net na Gal startte en 'slechts' 75,404 noteerde, zelfs nog in spanning afwachten of het zilver in gevaar zou komen.

De toeschouwers rond de dressuurring van het Kentucky Horse Park in in Lexington bleken de roem van Totilas, wiens sperma in de Verenigde Staten inmiddels een vermogen waard is, maar al te goed te kennen. Toen Gal het rijdier naar de zandbak dirigeerde voor de warming-up liepen de tribunes gedeeltelijk leeg omdat de liefhebbers dat al van nabij wilden meemaken. 

NUwerk

Tip de redactie