AMSTERDAM - Wielrenner Fabian Cancellara hoopt donderdag in het Australische Geelong geschiedenis te schrijven. De 29-jarige Zwitser wil de eerste renner in de historie worden die viermaal wereldkampioen tijdrijden is geworden.

Momenteel deelt 'Spartacus' het record van drie titels met de Australiër Michael Rogers. "Het zou geweldig zijn om hem te overtreffen", zegt hij tegen Cyclingnews.

Cancellara beschouwt Tony Martin en ploeggenoot Richie Porte als zijn voornaamste concurrenten. Met name thuisrijder Porte zou wel eens voor een verrassing kunnen zorgen, denkt de Zwitser.

"Hij verbaasde onze ploeg Saxo Bank en de gehele wielerwereld met een fantastische prestatie in de Giro en reed ook de rest van het seizoen sterk. Als eerstejaars prof is dat enorm knap."

Afstappen

Over Martin was Cancellara minder lovend. Hij stelde vraagtekens bij de voorbereiding van de Duitser.

"Ik kan niet begrijpen dat hij niet finishte in de Ronde van Engeland. Voor een zware tijdrit heb je nu eenmaal harde concurrentie nodig", zei Cancellara, die overigens zelf ook afstapte in de Ronde van Spanje.

De tijdrit gaat over twee ronden van 22.9 kilometer. "Het is niet genoeg om alleen sterk te zijn", denkt Cancellara.

"Omdat we de twee beklimmingen twee keer moeten pakken, wordt het een moeilijke race. Ik ga een tactische wedstrijd rijden en zal mijn inspanningen moeten doseren."

Slimmer

Cancellara ging ook nog even in op de wegwedstrijd van zondag. De Zwitser hoopt de nare nasmaak van vorig jaar weg te spoelen, toen Cadel Evans er met de regenboogtrui vandoor ging.

"Ik was sterker, maar Cadel was slimmer. Daar heb ik van geleerd. Dit jaar ben ik niet de torenhoge favoriet. Er zijn wel tien jongens die wereldkampioen kunnen worden."