NOORDWIJK - Met vier nieuwe spelers moet het Nederlands elftal woensdag tijdens de return in de play-offs tegen Schotland voorkomen dat het volgend jaar tijdens het EK in Portugal niet opnieuw ontbreekt op een eindtoernooi. Van der Vaart vervangt waarschijnlijk Kluivert. Sneijder, Reiziger en Bouma moeten, naar wordt aangenomen, Seedorf, Davids en de geschorste Stam doen vergeten.

Vooral de keuze voor Sneijder en Bouma is opmerkelijk. De middenvelder van Ajax zag zaterdag nog vanaf de tribune toe hoe Oranje het eerste duel met Schotland verloor: 1-0. Bouma hoort pas sinds zondag bij de selectie. Hij kwam pas in beeld na de schorsing van Stam.

Jongeren

Uitgerekend voor de allerbelangrijkste wedstrijd in zijn tweede termijn als bondscoach heeft Advocaat waarschijnlijk geen vertrouwen meer in de spelersgroep die ook onder zijn voorganger Van Gaal al niet naar behoren presteerde. De Hagenaar verkiest enkele jonge spelers uit de Nederlandse competitie boven gearriveerde internationals van grote Europese clubteams.

Niet Davids en Seedorf, maar Sneijder en Cocu vormen vermoedelijk het centrale duo op het middenveld. Na elf weinig succesvolle optredens verbreekt de bondscoach de samenwerking tussen Kluivert en Van Nistelrooij. Van der Vaart moet de spits van Manchester United samen met de buitenspelers Van der Meyde en Overmars van bruikbare munitie voorzien.

Robben

Van der Meyde, die maandag tijdens een interview nog flauwviel, werkte de laatste training voor de tweede wedstrijd tegen de Schotten volledig af. Mocht hij alsnog niet kunnen beginnen aan de wedstrijd, dan is Robben de voornaamste kandidaat om hem te vervangen. Opvallend is dat Advocaat opnieuw vier verdedigers tegenover twee Schotse aanvallers opstelt. Vooral Reiziger zal de opdracht krijgen zoveel mogelijk naar het middenveld door te schuiven. In het verleden werkte dat weinig succesvol.

Vermoedelijke opstelling Nederland:
Van der Sar;
Reiziger, Ooijer, De Boer en Bouma;
Van der Meyde, Sneijder, Cocu en Overmars;
Van der Vaart en Van Nistelrooij.