AMSTERDAM - Ajax en FC Twente hebben de amusante topper in Enschede met 2-2 afgesloten. Theo Janssen bracht de regerend landskampioen in de Grolsch Veste tweemaal op voorsprong. Mounir El Hamdaoui en Eyong Enoh zetten de eindstand op het bord.

Zowel trainer Michel Preud'homme (Twente) als Martin Jol begon met een verrassing in de opstelling. Bij de Tukkers verving Denny Landzaat de licht gekwetste spits Marc Janko. Rasmus Lindgren kreeg op het middenveld van Ajax-coach Jol net als tegen Feyenoord de voorkeur boven Demy de Zeeuw.

De eerste kans van de wedstrijd kwam op naam van de bezoekers. Luis Suarez, die geschorst was voor het bekerduel met MVV (5-0 winst) afgelopen woensdag, schoot op het doel van keeper Nikolai Michailov. De bal raakte de lat waarna El Hamdaoui in de rebound onder druk van Douglas hoog over schoot.

Janssen

Vijf minuten later was het bij de eerste echte mogelijkheid van Twente wel raak. Bryan Ruiz speelde de bal over de verdediging van Ajax. De in buitenspelpositie staande Nacer Chadli liet de bal lopen waarna Theo Janssen alleen op Maarten Stekelenburg kon aflopen. Zijn lob liet de doelman kansloos: 1-0.

De Tukkers konden echter niet lang genieten van de voorsprong. Urby Emanuelson, die Miralem Sulejmani op de bank hield, gaf een voorzet op Siem de Jong. Michailov kon de kopbal nog redden, maar was kansloos op het schot van El Hamdaoui. Daarna waren Emanuelson (knal met links) en Suarez (vrije trap) dicht bij een voorsprong voor Ajax, maar ze vonden de paal op hun weg.

Initiatief

In de tweede helft was het de thuisploeg die het initiatief nam. Eerst kon Chadli vrij inkoppen, maar was het Stekelenburg die in de weg lag. Vijf minuten later was het wederom Janssen die na een goede voorzet van Luuk de Jong FC Twente op voorsprong bracht.

Opnieuw kon de huidige nummer vier in de eredivisie niet lang genieten van de voorsprong. Uit een afgeslagen corner van Suarez was het Enoh die uit de tweede lijn met een verwoestende uithaal de 2-2 tegen de touwen schoot.

De Jong

Beide ploegen waren daarna nog dicht bij de zege. Eerst belandde een voorzet van Nicky Kuiper op de paal waarna Stekelenburg via de lat een schot van Luuk de Jong tegenhield.

Zijn broer Siem kreeg in de blessuretijd nog een grote kans, maar zijn doelpoging verdween aan de voor Ajax verkeerde kant van de paal.

Koploper

De Amsterdammers blijven door het gelijkspel koploper in de eredivisie met twee punten voorsprong op PSV en FC Groningen.

FC Twente heeft na zeven duels vier punten minder dan Ajax.