AMSTERDAM - De Nederlandse volleybalsters hebben hun vijfde en laatste wedstrijd in de kwalificatiereeks van de World Grand Prix verloren. Turkije was in drie sets te sterk voor de ploeg van bondscoach Avital Selinger.

Eerder gingen de Nederlandse dames ook al ten onder tegen Rusland, Duitsland en Bulgarije. Alleen van Europees kampioen Italië werd gewonnen.

Oranje, dat van te voren al wist dat het geen kans meer maakte op kwalificatie en niet in de sterkste opstelling aantrad, begon ongeïnspireerd aan de wedstrijd en liep vanaf de start achter de feiten aan.

Turkije, de nummer 22 van de wereld, troefde Nederland in het begin volledig af. Door slordigheden in de opbouw en een gebrek aan precisie in de aanval moesten de volleybalsters de set met 25-17 afstaan.

Blok

Het Nederlandse blok slaagde er niet in een vuist te maken tegen de Turkse aanval. Vooral door het midden bleek de verdediging van Oranje kwetsbaar. Hoewel de strijd aan het begin van de tweede set gelijker was, ging ook deze uiteindelijk met ruime cijfers verloren; 25-19.

In de laatste kwalificatiewedstrijd werd wederom duidelijk dat wanneer sterspeelster Manon Flier uit vorm is, de rest van de ploeg het verschil niet kan maken.

WK

De derde set bracht geen verbetering bij Oranje. Een ruime vroege voorsprong werd volledig uit handen gegeven; 25-20.

Oranje zal, afhankelijk van andere resultaten, als vijfde of zesde eindigen. Dat is een tegenvaller, zeker omdat woensdag bekend werd dat ook de derde plaats recht geeft op deelname aan de Grand Prix. Eerder waren alleen de nummers één en twee zeker van een plaatsbewijs.

Selinger kan zich met zijn ploeg nu volledig gaan richten op het wereldkampioenschap volleybal eind november in Japan. Daar nemen de volleybalsters het wederom op tegen Italië en treffen zij verder Brazilië, Kenia, Puerto Rico en Tsjechië.