BAMAKO - Garba Lawal heeft Nigeria zondagavond de halve finales binnengeloodst van het toernooi om de Afrika Cup. De speler van Roda JC maakte tien minuten voor tijd de enige treffer in het duel met Ghana.

De middenvelder van Roda JC scoorde in de 79ste minuut met een afstandsschot van net buiten het strafschopgebied.

Eerder bereikte gastland Mali al de laatste vier door een 2-0-zege op Zuid-Afrika.

Onverdiend was de zege niet. Nigeria, met een elftal vol 'buitenlanders', kreeg verreweg de meeste en beste kansen. Uiterst degelijk verdedigen en een excellerende doelman Sammy Adjei hielden de Ghanese hoop op de halve finale levend. Adjei hield onder anderen de oud-Ajacieden Finidi George en Sunday Oliseh met schitterende reddingen van scoren af.

Bovendien sprongen de Nigerianen slordig om met de mogelijkheden. Ghana werd maar sporadisch gevaarlijk.

Vonk

Hans Vonk hield het Zuid-Afrikaanse doel een uur lang schoon. Toen was een daverende knal van Bassala Toure hem te machtig. Mali maakte zich meteen op voor een groot feest. In blessuretijd werd de keeper van SC Heerenveen nogmaals gepasseerd, ditmaal door invaller Dramane Coulibaly op aangeven van Toure.

De vreugde in het stadion van Kayes en in het hele land eromheen kende daarna geen grenzen meer. De manier waarop Coulibaly zijn beslissende doelpunt ceremonieel vertoon meegaf, was imponerender dan de hele wedstrijd. Hij trok zijn shirt uit, drapeerde dat op het gras en danste er met zijn ploeggenoten in opperste bezieling omheen. Grote held Toure raakte, toen ook de Malinese fans het veld op stormden, in het gedrang geblesseerd.

Mali

Ook de zege van Mali, met opnieuw Vitesse-middenvelder Mahamadou Diarra in een dragende rol, was terecht. Zuid-Afrika, met Ajacied Aaron Mokoena andermaal als vleugelverdediger, probeerde het tempo uit de wedstrijd te halen maar kon niet voorkomen dat de opponent toch kansen schiep.

McCarthy

De Zuid-Afrikaanse spits Benni McCarthy kreeg wel een goede mogelijkheid na een slechte terugspeelbal van Fousseini Diawara. Hij schrok echter evenzeer als de Malinees en gaf doelman Sidibe de tijd in te grijpen.