VELDHOVEN - Francis Hoenselaar heeft voor de zesde keer in haar dartcarrière het Dutch Open op haar naam gebracht. De Rotterdamse was in Veldhoven in de finale te sterk voor de Britse Tricia Wright: 3-2.

Bij de mannen zegevierde Shaun Greatbatch, wiens moeder op de Embassy in de voorlaatste ronde werd uitgeschakeld door Hoenselaar. De Welshman versloeg in de eindstrijd de Engelsman Steve Coote met -2. Opzienbarend was de verrichting van de latere winnaar in de tweede set. Hij gooide een leg van 501 uit met negen pijlen (7x triple 20, triple 15, dubbel 18), het absolute minimum en maar zelden vertoond bij een toernooi van enige importantie.

Als Greatbatch bij de Embassy een 'nine-darter' had gegooid, had hem dat een slordige 80.000 euro opgeleverd, meer dan de winnaar kreeg in Frimley Green. In Veldhoven leverde deze prestatie voor het oog van de tv-camera en een paar duizend enthousiaste toeschouwers slechts applaus op. Een supporter vond dit wel erg minnetjes en stelde duizend euro ter beschikking. De Nederlands dartbond verdubbelde die premie.

Van de Nederlandse deelnemers kwam Co Stompé het verst. Greatbatch hield hem uit de finale. Raymond van Barneveld moest in de kwartfinale zijn meerdere erkennen in Colin Monk.

Stompé en Van Barneveld

Nederlands succes was er bij de mannen wel in het dubbelspel. Stompé en Van Barneveld, de meeste aansprekende namen in het Nederlandse dartwereldje, zorgden daarvoor. De Amsterdammer en de Hagenaar wonnen in de finale (best-of-three-sets) van de titelverdedigers Martin Adams en Mervyn King uit Engeland, 2-1. In de halve eindstrijd (best-of-seven legs) was het Nederlandse duo te sterk voor de Britten Manley en Hankey: 4-3.

Bij de vrouwen ging de titel naar de favorietes Hoenselaar en Trina Gulliver. Het Nederlands-Engelse paar zegevierde met 2-0 over de Belgische Vicky Pruim en de Nederlandse Mieke de Boer.