BARCELONA - In de Spaanse competitie leed koploper Real Madrid zondag bij Espanyol de eerste nederlaag na elf duels. Hierdoor kwam Celta de Vigo, dat zaterdag met 1-0 van Mallorca won, aan de leiding met betere doelcijfers dan de Koninklijke.

Raul Tamudo was in het Montjuic Olympisch Stadion van Barcelona de matchwinner voor Espanyol. Real had in de eerste minuut voor Raul de leiding genomen, maar zag de thuisclub gelijkkomen door Quique. Espanyol speelde geïnspireerd en verdiende de zege. Een kwartier voor tijd trapte Tamudo de bal in het dak van het doel. Alavés verraste Deportivo in La Coru" na zaterdagavond onaangenaam. Jordi Cruijff en de zijnen versloegen Roy Makaay en zijn ploeg met 1-0. Het doelpunt kwam drie minuten voor rust op naam van middenvelder Astudillo. Alavés belandde door de winst op de derde plaats met een punt achterstand.

Het ging er tussen deze ambitieuze teams, beide azend op de Champions League, stevig aan toe. Scheidsrechter Turienzo Alvarez had veel boekhoudkundig werk. Hij deelde tien gele kaarten uit, zes aan de thuisclub, vier aan Alavés, onder anderen aan Cruijff. Voor rust was Deportivo meer in balbezit, maar echt gevaarlijk werd het zelden voor het doel van Kike.

De tegenstoten van Alavés waren dreigender. De voorsprong was dan ook niet onverdiend. Na rust drong de thuisploeg voortdurend aan. Tot succes leidde dit niet. Onder anderen Makaay miste een mogelijkheid op de gelijkmaker.

Sander Westerveld

Real Sociedad deed de laatste plaats op de ranglijst over aan Tenerife, door een beter doelsaldo. De ploeg van doelman Sander Westerveld versloeg op eigen veld Villarreal met 2-1. De doelpunten bij het duel in San Sebastian vielen laat. Invaller Aranburu bracht de thuisploeg een kwartier voor tijd op voorsprong. Na de gelijkmaker van Arruabuena was een andere invaller, De Paula, in de e minuut verantwoordelijk voor de winnende treffer.

Van de andere degradatiekandidaten won Rayo Vallecano ook, met -1 van Sevilla. Quevedo en Bolic maakten nog voor rust een vroege achterstand door toedoen van Reynes ongedaan. Barcelona hielp Real Sociedad op afstand een handje door op het Canarische eiland Tenerife de gelijknamige club met 6-0 af te drogen. Patrick Kluivert was de uitblinker met vier treffers, waaronder een zuivere hattrick in de tweede helft. Puyol had de score geopend, Charcos sloot die af met een eigen doelpunt. Kiki Musampa, ex-Ajax, scoorde zondag voor Malaga bij de 1-1 thuis tegen Las Palmas.