SALT LAKE CITY - Gianni Romme had iets recht te zetten. Tot nu toe verliepen zijn testen op de olympische schaatsbaan net buiten Salt Lake City niet al te voorspoedig. Zondag testte hij zich opnieuw. Dit keer op de drie kilometer. De tweevoudig olympisch kampioen reed fluitend naar 3.40,02. Dit is ruim twee seconden onder zijn eigen wereldrecord van 3.42,75, dat hij in 2000 in Calgary vestigde.

De race van zondag geldt alleen als persoonlijk record. Het is geen wereldrecord, omdat de Amerikanen de wedstrijd niet hebben aangemeld bij de Internationale Schaats Unie (ISU). "Ik wilde voor mezelf iets rechtzetten. En dat is aardig gelukt, kan ik wel zeggen. Ik was eerst bang dat het te warm in de hal zou zijn. Ze zeiden dat het zo'n twintig graden zou zijn. Dat viel mee. Ik begin op stoom te komen. Ik voel me uitstekend."

Een dag eeder had Romme zich ook weer verzekerd van de eerste plaats op de Adelskalendern, de schaatslijst aller tijden over vier afstanden. Hij reed persoonlijke toptijden op de 500 (36,97) en de meter (1.47,88).

Daarmee dook hij als eerste schaatser op de eeuwige ranglijst onder de 150 punten over de vier klassieke afstanden: 149,972 punten. Romme loste na 320 dagen Jochem Uytdehaage af. Die blijft op de tweede plaats voor Rintje Ritsma en Carl Verheijen.

Tegenvallende prestatie

Romme, die zijn olympische titel op de vijf kilometer niet mag verdedigen en in Salt Lake alleen op de tien kilometer uitkomt, probeerde zichzelf eerder uit op die 5000 meter. Die test resulteerde in een magere 6.37,51. Op het snelle ijs van Salt Lake een tegenvallende prestatie. Peter Mueller zag de twijfels op het gezicht van zijn pupil, maar in een week kan, gezien zijn 3000 meter van zondag, klaarblijkelijk al veel veranderen.

"Ik ben hier blij mee. Dit is gewoon goed", zei Romme na zijn race. Jochem Uytdehaage, de laatste weken in goede doen, was bijvoorbeeld een dag eerder op dezelfde afstand tot ruim 3.44 gekomen.

Jan Bos

Ook Jan Bos werkte in Salt Lake City aan zijn zelfvertrouwen. Zaterdag knalde hij er op de 500 meter een hoge 34'er uit: 34,93. Op de 1000 meter benaderde hij de grens van 1 minuut en 8 seconden. Het werd uiteindelijk 1.08,07. "Dit werd tijd. In december reed ik hier ook al een persoonlijk record. De keer daarvoor moet ik terug naar 1999."

Bos was blij dat hij op de 1000 meter niet onder het wereldrecord van zijn Canadese collega Jeremy Wotherspoon (1.07,72) was gedoken. Dat had wel gekund, want Bos had een paar misslagen en liet de laatste meters gewoon lopen. "Je moet iets hebben om naar uit te blijven kijken. Dit is wel goed voor het zelfvertrouwen. Ik weet door die misslagen in elk geval waar ik de komende dagen mijn trainingsarbeid op moet richten: mijn bochtenwerk."