AMSTERDAM - De zestiende etappe in de Ronde van Spanje is gewonnen door Mikel Nieve. De 26-jarige coureur van Euskaltel rondde een lange vlucht af op de steile Cotobello.

Vincenzo Nibali verloor de leiderstrui aan Joaquim Rodriguez. De Italiaan kraakte in de slotfase van de zware beklimming en verloor 37 seconden op zijn rivaal.

De laatste etappe door het gebergte van Cantabrië kende een onstuimige aanvangsfase, met ook een hoofdrol voor twee renners van Rabobank.

Aanval Langeveld

Laurens ten Dam kwam ten val en werd met een polsbreuk vervoerd naar het ziekenhuis, terwijl Sebastian Langeveld deel uitmaakte van een negen man tellende kopgroep.

De vluchters werden voortdurend onder controle gehouden door de hoofdmacht. Het kleine verschil nodigde diverse coureurs uit het peloton uit om de sprong naar de kopgroep te wagen. Zo ook Frank Schleck, de nummer zeven in het klassement.

Laatste klim

Aan de voet van de slotklim naar Cotobello reden er nog vijf man van voren, onder wie Luis Leon Sanchez, komend seizoen actief voor Rabobank, Nieve en Amets Txurruka. Schleck en Langeveld waren op dat moment al ingerekend door de meute.

De Luxemburger sprong op de Cotobello echter opnieuw weg uit de groep der favorieten, even later gevolgd door Carlos Sastre. Het tweetal liep echter nauwelijks in op Nieve, die voorin zijn vluchters een voor een van zich afschudde. Voor de 26-jarige Bask is het met afstand de fraaiste zege in z'n loopbaan.

Nibali koerste soeverein, maar verloor in de slotfase toch terrein op Rodriguez. Het verschil tussen de pretendenten is 33 seconden in het voordeel van de Spanjaard.

De Vuelta is dinsdag toe aan de tweede rustdag. Woensdag is het menens voor de klassementsrenners wanneer er een tijdrit van 46 kilometer rond Peñafiel staat gepland. De Ronde van Spanje duurt tot en met zondag.

Bekijk de klassementen