AMSTERDAM - Schaatser Stefan Groothuis sloeg afgelopen winter een megabod af om voor de ploeg van TVM te rijden. Dat bevestigde de 28-jarige sprinter van Control tegenover NUsport tijdens een trainingskamp in het Italiaanse Cecina.

"Klopt", zei Groothuis desgevraagd. De schaatser ging verder niet in op absolute bedragen, maar gaf toe dat het aanbod van TVM zo'n drie en een half keer zijn huidige salaris bij de ploeg van Control betreft.

Groothuis blijft echter, in tegenstelling tot Simon Kuipers die de overgang wel maakte, trouw aan Control. "Ik kies voor het sportieve aspect, mijn ambities liggen niet op financieel vlak", aldus Groothuis.

"De sportieve mogelijkheden bij onze trainer Jac Orie zijn nog steeds heel goed, ook al is het budget voor salarissen naar beneden gegaan. Of het even slikken was? Nee, want dat heeft geen zin, ik heb voor de eer bedankt en dan moet je achteraf nergens meer om zeuren."

Verrassing

De ploeg van Orie heeft sinds de teloorgang van de oude sponsor (DSB) en het verdwijnen van co-sponsor (Mats) minder financiële mogelijkheden en is derhalve nog op zoek naar een c-sponsor.

"Voorlopig is die er nog niet, maar ik heb er alle vertrouwen in dat die er nog wel komt", laat Orie weten. De trainer is blij dat Groothuis is gebleven.

"Zoals ik blij ben met iedereen die is gebleven. Het kwam als een onaangename verrassing dat Margot Boer, Annette Gerritsen en Marianne Timmer de ploeg verlieten om een eigen team te starten, ik werd er bijna een beetje argwanend van richting mensen, we hadden het in tegenstelling tot het vertrek van Kuipers totaal niet zien aankomen."

Klasse

"Het deed me daarom erg goed dat Stefan bleef, maar ook dat Mark Tuitert nog steeds is gebleven al is hij er in salaris op achteruit gegaan. En dat nog wel als Olympisch kampioen op de 1500 meter. Echt grote klasse."

Control is deze week begonnen met ijstrainingen in het stadion van Thialf in Heerenveen. Het schaatsseizoen start begin november met de NK afstanden.