HILVERSUM - Het KLM Open kreeg zondag de gedroomde winnaar. De Duitser Martin Kaymer hield achttien holes zijn eerste positie op de Hilversumsche probleemloos vast en eindigde het belangrijkste golftoernooi van Nederland na een ronde van 66 slagen op 266, veertien onder par.

De nummer zes van de wereld stak met de zege 300.000 euro in zijn zak.

Kaymer boekte zijn tweede toernooiwinst op rij. Vorig maand won hij in het Amerikaanse Kohler de vierde major van het jaar, het US PGA Championship.

Na een korte vakantie in New York kwam hij als grote favoriet naar Hilversum. Met Duitse degelijkheid zette hij vervolgens het KLM Open naar zijn hand. Vijf birdies waren in de slotronde voldoende om de concurrentie op afstand te houden.

Nilsson

De Zweed Christian Nilsson en de Paraguayaan Fabrizio Zanotti eindigden met 270 slagen op de gedeelde tweede plaats.

De Spanjaarden Gonzalo Fernandez-Castaño en José-Manuel Lara, de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen en de Engelsman David Horsey werden gedeeld vierde met 271. Beste Nederlander was Jurrian van der Vaart op de 50e positie met 279.

Kaymer voelde zich duidelijk op zijn gemak op de bos- en heidebaan aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. De 25-jarige prof woont in Mettmann, twee uurtjes rijden van Hilversum. Familie en vrienden waren hem in een touringcar achterna gereisd.

''Dit toernooi ligt het dichtst bij mijn woonplaats. Het voelt bijna als winnen in Duitsland'', glimlachte Kaymer na afloop.

Zompig

Een blik op zijn scorekaart leerde dat Kaymer vier constante ronden speelde. Hij maakte in het hele toernooi maar vier bogeys en was een van de weinigen die goed uit de voeten kon op de lastige golfbaan met zijn smalle fairways en zompige greens.

''Ik was kalm en geduldig. Dat is erg belangrijk. Bovendien is mijn vorm goed. Ik heb vier dagen erg goed gespeeld.''

Kaymer deed in Hilversum dan ook vertrouwen op voor de Ryder Cyp, de prestigieuze strijd tussen Amerika en Europa volgende maand in Wales. De Duitser voert het Europese team van captain Colin Montgomerie aan.

''Ik kijk daar erg naar uit. Vier jaar geleden kwam ik nog maar net kijken en droomde ik nog van de Ryder Cup. Nu doe ik al mee. '' Het KLM Open is al zijn zevende toernooizege. Kaymer, prof sinds 2005, vulde zijn totaal verdiende pijzengeld aan tot bijna 8 miljoen euro.