NEW YORK - Tennisster Kim Clijsters heeft zaterdag (lokale tijd) de US Open gewonnen. Ze prolongeerde hiermee haar titel van vorig jaar.

In de finale ontdeed de als tweede geplaatste Belgische zich relatief simpel van de Russische Vera Zvonareva (6-2 en 6-1). Het is voor Clijsters na 2005 en 2009 de derde overwinning op het hardcourt van New York.

Haar opponente Zvonareva stond voor het eerst in de eindstrijd en oogde nerveus. Clijsters speelde sterk in de finale, al speelde ze zaterdag naar eigen zeggen niet haar beste spel.

Verdedigen

Toch gaf de Belgische in de hele wedstrijd slechts drie games uit handen, dat gebeurde voor het laatst in 1976. ''Ik ben erg blij dat ik mijn titel heb kunnen verdedigen, ondanks de lastige weersomstandigen'', doelde de winnares op de harde wind gedurende het toernooi.

Voor Clijsters was het de zesde zege in acht duels met Zvonareva. De Russin won de vorige twee partijen, in de kwartfinales van Wimbledon en Montréal. Zvonareva toonde zich in New York een emotionele, maar waardige verliezer: ''Kim speelde geweldig. Ze verdiende te winnen.''

Record

De Belgische had maar 59 minuten nodig voor haar derde US Openoverwinning, en zette hiermee een record neer. Sinds men in 1980 begon met het bijhouden van de speeltijd werd er nog nooit een finale binnen het uur beslist.

De eindoverwinning in New York legt Clijsters overigens geen windeieren. Als winnaar strijkt ze een geldprijs van 1,7 miljoen dollar (1,22 miljoen euro) op.

Na afloop stond Clijsters bij haar stadionspeech in New York kort stil bij de terreuraanslagen in de stad, die zaterdag precies negen jaar geleden plaats hadden.

Bekijk de video