EINDHOVEN - PSV worstelde zaterdag tegen NEC een helft lang met zichzelf, maar stapte uiteindelijk toch als winnaar van het veld. De ploeg van trainer Fred Rutten trok de wedstrijd in de eerste 25 minuten van de tweede helft naar zich toe: 3-1.

Op basis van het aantal gemaakte doelpunten lost PSV daardoor Ajax weer af als koploper van de eredivisie. Beide clubs hebben na vijf wedstrijden dertien punten.

PSV voor en na rust was zaterdag een wereld van verschil. De Eindhovenaren speelden in de eerste helft slap, ongeconcentreerd en in een laag tempo. Vaak stokte de opbouw al achterin, waar vooral Marcelo een zwakke indruk maakte.

Bouma

De Braziliaanse centrumverdediger keerde na rust niet meer terug op het veld. Wilfred Bouma, na vijf jaar terug op het oude nest, nam de plaats van Marcelo over. Ook spits Marcus Berg bleef achter in de kleedkamer.

De Zweed mocht tegen NEC spelen omdat hij vrijdag beroep aantekende tegen een schorsing van vier wedstrijden, maar was totaal onzichtbaar.

Vrije trap

Danny Koevermans, de vervanger van Berg, had nog geen minuut nodig om zich wel te laten zien. De bonkige spits tikte op aangeven van Orlando Engelaar de gelijkmaker binnen (1-1). De bezoekers waren zeven minuten voor rust namelijk verrassend op voorsprong gekomen door een prachtige knal van John Goossens, die tien minuten daarvoor de geblesseerde Leroy George had vervangen.

Goossens schoot een vrije trap van bijna dertig meter knap in de hoek. Een primeur lonkte, wat NEC had tijdens de 34 voorgaande ontmoetingen in Eindhoven nooit gewonnen.

Geklungel

De voorsprong van NEC was op dat moment niet eens onverdiend. De ploeg van trainer Wiljan Vloet profiteerde tijdens de eerste helft dankbaar van het geklungel van PSV en dook een aantal keer gevaarlijk op voor PSV-doelman Andreas Isaksson.

Thomas Chatelle kon zo doorlopen richting het doel nadat hij de bal simpel had afgepakt van Marcelo. De Mexicaanse PSV'er Francisco Rodriguez wierp zich echter op het laatste moment nog voor de bal.

Herboren

Met Bouma en Koevermans in de ploeg kwam PSV als herboren uit de kleedkamer. De ploeg van Rutten schroefde het tempo op en nam de controle over de wedstrijd in handen. Koevermans tekende voor de gelijkmaker, waarna Ibrahim Afellay na een fraaie individuele actie PSV aan de leiding bracht (2-1).

Twintig minuten voor tijd besliste Ola Toivonen het duel. De Zweedse schaduwspits kopte de bal binnen op aangeven van Atiba Hutchinson, die de geblesseerde rechtsback Stanislav Manolev verving. Balázs Dzsudzsák raakte even later nog de lat.