NEW YORK - Rafael Nadal heeft zaterdag de finale bereikt van het US Open, voor het eerst in zijn rijke tenniscarrière. De Spanjaard was in de halve eindstrijd duidelijk een maat te groot voor de Rus Michail Joezjni.

Hij won overtuigend in drie sets (6-2 6-3 6-3) en kan zijn jacht op de enige grandslamtitel die nog ontbreekt voortzetten.

Zondag staat Nadal, als eerste geplaatst op Flushing Meadows, tegenover zijn Zwitserse rivaal Roger Federer of de Serviër Novak Djokovic. Bij winst is hij de zevende speler in de geschiedenis, en de op een na jongste, die de vier grote toernooien op zijn naam heeft gebracht.

Droom

''Voor mij is het een droom om voor het eerst een finale te mogen spelen in het grootste centercourt van de wereld'', zei de 24-jarige Nadal, die de afgelopen twee jaar in de halve eindstrijd werd uitgeschakeld.

''Daar ben ik blij om na al het vele werk. Ik heb jaren mijn best gedaan hier. Ik ga nu lekker even naar Roger en Novak kijken. Eens zien wat er tussen hen gebeurt.''

Oppermachtig

In zijn eigen partij tegen Joezjni was dat veel, maar wel van een kant. Nadal was oppermachtig. Zoals de afgelopen anderhalve week. De Spanjaard had zonder setverlies de laatste vier bereikt en in 77 opslagbeurten maar één break toegestaan.

Ook Joezjni, die voor het eerst sinds 2006 zo ver was gekomen, maakte zich al snel geen enkele illusie meer. Wel had ook hij het genoegen de service van zijn opponent te breken. Het betekende de 4-4 in de derde set. De vreugde was van zeer korte duur.