ZAGREB - De waterpolosters hebben aan het Europees kampioenschap in Zagreb een bronzen medaille overgehouden, de eerste podiumplek op het EK sinds 1999.

Oranje versloeg vrijdag in de strijd om de derde plaats Italië met 14-12. De titel ging in de avonduren naar Rusland, door de Nederlandse teammanager Arno Havenga vooraf al getipt als favoriet.

De Russinnen waren veel te sterk voor Griekenland: 11-6 (3-1 3-3 2-1 3-1). Nederland bleek de teleurstelling over het verlies tegen Rusland in de halve eindstrijd voorbij.

Bliksemstart

Een bliksemstart hielp de ploeg van bondscoach Mauro Maugeri aan een ruime voorsprong. Deze werd tot het einde met succes verdedigd, al kwamen de Italiaansen nog wel iets dichterbij: 5-1 3-4 3-3 3-4.

Jantien Cabout en Iefke van Belkum waren de productiefste Nederlandse speelsters. Zij benutten bijna elke kans en scoorden uiteindelijk ieder vier keer. Mieke Cabout en Biurakn Hakhverdian hadden beiden tweemaal succes.

Verjongd

De olympisch kampioen van 2008, met een sterk verjongd team aanwezig in Kroatië, profiteerde in de 'troostfinale' aanzienlijk beter van de overtalsituaties dan woensdag in de halve eindstrijd tegen Rusland.

In de eerste periode liep Oranje vlot weg naar 4-0. Mieke Cabout en Van Belkum troffen ieder tweemaal doel. Pas daarna, met minder dan twee minuten op de klok, bleef doelvrouw Ilse van der Meijden voor het eerst een antwoord schuldig.

Tweede kwart

In het tweede kwart werd die positieve lijn doorgetrokken, naar 8-3 halverwege. Pas daarna kwam ook Italië in het verhaal voor, maar de marge werd via 9-7, 11-9 en 12-10 nooit kleiner dan twee treffers.