Op pagina 126 slaat Gerrit de Jager met zijn doorgaans saaie strip ‘De krijter’ de spijker op z’n kop. Onderwerp: de verloren WK-finale, editie 2010.

Bijbehorende tekst: ‘Weer niet. Héél erg. Winnen is een rondje door de grachten. ’n Paar dagen juichende commentaren. En that’s it. Maar verliezen is goed voor 7200 uur analyse achteraf. Gruwelijk.’

Natuurlijk, het is een beetje gechargeerd. Maar wel waar. Hard Gras doet er aan mee met een terugbliknummer, Hollandse School.

Schaamrood

Er wordt afgetrapt met een briefwisseling over Oranje tussen Henk Spaan en Hugo Borst, ruim twee weken na de finale. Hoofdmoot: ‘het debacle van Johannesburg op 11 juli’. Het Nederlands elftal heeft beide heren het schaamrood op de kaken bezorgd met het optreden in de finale tegen Spanje.

Hoofdschuldige: Nigel de Jong. De correspondentie is de moeite van het lezen waard. Immers, iedereen mag er van vinden wat-ie wil. Weinig positief is het allemaal wel. Pedant wordt het als de heren antwoord eisen van de KNVB en dat nog krijgen ook via perschef Kees Jansma.

Gedweep

Voor Spaan: stop eens met dat gedweep over contacten met Engelse collega’s! Weinig interessant. Wat betreft Borst: veel liever lezen we mooie (voetbal)verhalen van zijn hand. Die negatieve, zure rol van hem is nu wel uitgespeeld en bekend. Spaan is (of speelt) al decennia lang een vastgeroeste zuurpruim. Laat hem lekker.

Verder; Anna Enquist zal best een aardige, beleerde mevrouw zijn die goed is in haar vak. Die voetbalpoëzie van haar is echter (al jaren) even onduidelijk als overbodig. Geen voetballiefhebber die daar, als het al begrepen wordt, op zit te wachten. Echt niet.

Vers bloed

Elk (redactie)team is op een bepaald moment toe aan nieuw talent en vers bloed, waarvoor de vaste krachten plaats moeten maken. Dat is bij Hard Gras, waar vaak gebruik wordt gemaakt van dezelfde auteurs, niet anders en geldt niet alleen voor Enquist.

Voor diegenen die denken dat deze editie een en al broddelwerk is, dat is niet zo. Rafael-biograaf Mark van den Heuvel is al jaren kind aan huis bij de Van der Vaartjes, zo ook deze zomer bij opa en oma in Chiclana de Frontera.

Hij keek daar de wedstrijden van Oranje met de Spaanse familie van de international en dat leverde een fijn verhaal op. Datzelfde geldt voor het hoofdstuk over Danish Dynamite van Wiep Idzenga, over het succesvolle Deense nationale elftal van begin jaren tachtig.

Cijfer: 6,5

Hard Gras 73 - Hollandse school

Uitgever: Nieuw Amsterdam
Auteurs: verschillende
ISBN-nummer: 9 789046 808146
Pagina’s: 128
Prijs: 8,75 euro