LONDEN - Jerrel Hasselbaink en Ruud van Nistelrooy vergezellen sinds zaterdag Arsenal-spits Thierry Henry aan kop van de topscorersranglijst in de Engelse Premier League. Hasselbaink schoot in de slotminuut met zijn tweede treffer van de wedstrijd Chelsea alsnog langs Leicester City. Van Nistelrooy droeg met twee doelpunten ruim bij aan de 4-1 zege van koploper Manchester United op Sunderland.

Arsenal verloor de tweede plaats op de ranglijst door een gelijkspel (1-1) op eigen veld tegen Southampton. Met Dennis Bergkamp in de basis en Giovanni van Bronckhorst als invaller bereikten de Londenaren wel een mijlpaal.

Het was het 26e duel op rij waarin Arsenal scoorde, een record in de Premier League. De maker van het doelpunt was de Fransman Wiltord, die de rebound benutte na een kopbal van Bergkamp. Tien minuten voor tijd redde Tessem voor Southampton een punt.

Koploper

Manchester United bleef koploper door een knappe eerste helft tegen Sunderland. Phil Neville bracht op Old Trafford de thuisploeg op voorsprong. Phillips scoorde tegen namens Sunderland, waarna Beckham en Van Nistelrooy, zijn tweede vanaf de strafschopstip, de -1 eindstand al voor rust op het scorebord brachten. Het was de tiende zege van Manchester United in de laatste elf competitieduels.

Van Nistelrooy staat inmiddels op achttien doelpunten, net zo veel als Henry en Hasselbaink. De Nederlander in dienst van Chelsea hielp zijn ploeg in de slotminuut aan de derde opeenvolgende overwinning. Twee keer hadden de Londenaren daarvoor een achterstand ongedaan gemaakt. Hasselbaink en Zola scoorden nadat Scowcroft het thuis spelende Leicester aan de leiding had geholpen.

Newcastle United handhaafde zich in de top van de ranglijst door op eigen veld Bolton Wanderers met 3-2 te verslaan. Net als Chelsea keek de ploeg van coach Robson tot twee keer toe tegen een achterstand aan. Shearer was beide keren verantwoordelijk voor de gelijkmaker, de winnende treffer kwam op naam van Bellamy.

Liverpool

Liverpool kroop zondag naast Newcastle United naar de tweede plaats van de ranglijst door een sensationele zege bij Leeds United: 4-0. Fowler, ex-Liverpool en sterk bij Leeds sinds zijn transfer, verbleekte bij het sportieve geweld dat zijn oude club ontplooide.

Zijn vervanger Heskey scoorde tweemaal binnen één minuut in de tweede helft. Owen scoorde ook weer eens en het vierde doelpunt kwam op naam van Leeds' verdediger Ferdinand in eigen doel. Fowler presteerde weinig. Een vermeende strafschop kreeg hij niet en daarna stopte Dudek een hard schot van zijn voet.