HILVERSUM - Joost Luiten beleefde niet zo'n fraaie dag als donderdag in de openingsronde van het KLM Open, maar de Nederlandse golfer handhaafde zich vrijdag met een tweede ronde van 69 slagen wel bovenin het klassement.

De 24-jarige Bleiswijker bivakkeerde halverwege de dag bij de beste vijf.

Luiten deelt zijn positie onder anderen met de Duitse topfavoriet Martin Kaymer. De Duitse nummer één van Europa, vorige maand winnaar van het majortoernooi PGA Championship, kwam door een ronde van 67 slagen evenals Luiten op 134 slagen, 6 onder par.

''Ik speelde niet zo goed als donderdag, maar heb niet veel terrein prijsgegeven op de leiders. Ik sta er goed voor'', zei Luiten na binnenkomst in het clubhuis.

Grillig

Hij speelde een grillige tweede ronde met vier bogeys en vijf birdies en moest een paar keer zijn bal vanuit de heide weer in goede positie slaan. Op zijn zestiende hole leverde Luiten echter ook een kunststukje door een bal over 80 meter in één keer raak te mikken in de hole.

''Dat was een bonus. Ik zag het niet eens, want de hole lag precies achter een heuveltje. Toen ik het publiek hoorde juichen, wist ik wel wat dat betekende.''

Luiten oogde evenals donderdag, toen hij in 65 slagen rondging, zelfverzekerd. Ook zijn spel was weer aanvallend. ''Ik voel me heel ontspannen. Mijn 'swing' was niet helemaal perfect en vier bogeys is ook te veel, maar de omstandigheden waren minder goed."

"De wind kwam vanuit een andere richting. Natuurlijk ben ik blij dat ik de cut heb gehaald, maar eerlijk gezegd ging ik daar voor het toernooi al van uit.''

Derksen

Robert-Jan Derksen slaagde er vrijdag zo goed als zeker niet in de cut te halen van het evenement, dat plaats heeft op een steenworp afstand van zijn woonplaats Blaricum.

Derksen noteerde 70 slagen en kwam daardoor na twee ronden op 143 slagen uit, drie boven par. Om in het toernooi te blijven is waarschijnlijk par nodig.

Moeizaam putten

De 36-jarige routinier heeft geen gelukkige relatie met het KLM Open. Zijn beste klassering blijft ook na de editie van 2010 de 28e positie. Derksen liet het vrijdag liggen in het tweede deel van zijn ronde. Na een sterke opening met drie birdies volgde een zwak slot met drie bogeys. Vooral het putten ging moeizaam.

Derksen eindigde vorig weekeinde nog als vijfde in Crans Montana, een aan het KLM Open gelijkwaardig toernooi op de Europese Tour. De Nederlander steeg daardoor naar de vijftigste plaats op de Europese ranglijst.

Caron

Rowin Caron was donderdag nog de openbaring op het KLM Open. De pas 17-jarige amateur nestelde zich na een ronde van 67 slagen - 3 onder par - bij de beste twintig van het belangrijkste Nederlandse golftoernooi.

Het Brabantse talent kon vrijdag niet opnieuw schitteren en duikelde met een ronde van 76 in het klassement. Hij haalde zelfs de cut niet en mag naar huis.

Slordig

De jonge golfer uit Terheijden zei dat zenuwen hem geen parten hadden gespeeld. ''Ik voelde me voor de start gewoon goed, maar mijn swing was niet in orde'', stelde hij nuchter vast.

''Ik miste veel fairways en ben vanuit slechte posities vaak toch nog voor de green gegaan.'' Zijn aanvallende spel leidde tot vier bogeys en een complete mislukking op de elfde hole, waar Caron acht slagen - vier boven par - noteerde.