ERFURT - Bob de Jong heeft zaterdag tijdens dewereldbekerwedstrijden in Erfurt de 10 kilometer op zijn naamgeschreven. De schaatser finishte na 13.17,63 (baanrecord) en bleefdaarmee zijn landgenoten Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen voor.

Een week geleden zegevierde De Jong ook al op de 5 kilometertijdens wereldbekerwedstrijden in Hamar. De sponsorloze schaatserreed in Erfurt een kenmerkende race. Na een trage start kwam deLeimuidenaar op stoom en haalde hij zijn directe concurrent CarlVerheijen in. Met enkele rondjes van 31,5 en 31,6 sloeg De Jong inde slotfase zelfs een aardig gat met de concurrentie. Nummer tweeUytedehaage kwam ruim 3 seconden tekort.

Tom Prinsen kende een verdienstelijk debuut in dewereldbekercyclus. De 21-jarige Tukker kwam zaterdagochtend in deB-groep tot een tijd van 13.22,88. Daarmee scherpte hij zijnpersoonlijk record met ruim een halve minuut aan. De tijd zou in deA-groep goed zijn geweest voor de vierde plaats.

Een andere debutant, Miel Rozendaal, kan wat minder tevreden terugkijken op dewedstrijd in Erfurt. De sponsorloze marathonrijder was flinkverkouden en presteerde daarom onder zijn kunnen. Rozendaal werd inde B-groep vierde: 13.47,19.