GLASGOW - Na een boeiend maar verloren eerste voetbalgevechtmet Schotland (1-0) in de play-offs van de EK-kwalificatie staathet Nederlands elftal woensdagavond in de Amsterdam ArenA voor eenloodzware opgave. Als Oranje er niet in slaagt de opgelopenachterstand goed te maken, ontbreekt het volgend jaar zomer inPortugal net als twee jaar geleden op een grote eindronde.

Op bezoek in het kolkende Hampden Park beleefde het Nederlandselftal een akelige 'déjà vu'. Met hetzelfde wapentuig als heteveneens kwalitief minder aangeslagen Ierland ruim twee jaargeleden legde Schotland de zwakke plekken bij het bezoekende Oranjevooral in het eerste halfuur van de snelle wedstrijd genadeloosbloot. De ploeg van Dick Advocaat had toen geen antwoord op hetkrachtvoetbal van de thuisploeg en kon na rust in eenultra-aanvallende samenstelling de achterstand niet meer goedmaken.

Oranje verloor voor de openingstreffer in de 22e minuut bijnaalle duels en kwam ook verdiend op achterstand. Van Bronckhorst enCocu konden niet voorkomen dat McFadden een goede combinatie metFletcher opzette en via de voeten van De Boer raakschoot (1-0). Hetwas niet toevallig dat uitgerekend Van Bronckhorst en Cocubetrokken waren bij de openingstreffer. Ze waren samen met detegenvallende Kluivert in het eerste elftal met voorsprong deslechtste spelers bij Oranje.

Offensieve strijdwijze

Mede door het vele balverlies van Van Bronckhorst en Cocu kondende bezoekers het door Advocaat uitgedachte strijdplan in het eerstehalfuur nauwelijks uitvoeren. De bondscoach gaf op bezoek bijSchotland de voorkeur aan een offensieve strijdwijze. Integenstelling tot eerdere beloften begon Advocaat toch met VanNistelrooij en Kluivert. Van der Meyde en Overmars hadden deopdracht om beide beoogde scherpschutters van bruikbare munitie tevoorzien. Davids en Cocu waren de controlerende centralemiddenvelders.

Pas na de openingstreffer van McFadden kreeg Oranje grip op hetSchotse spel. Nog voor rust waren de bezoekers tot twee keer toeheel dichtbij de openingstreffer. Doelman Douglas sloeg in de 25eminuut knap een kopbal van Stam uit zijn doel en kreeg even laterin geslagen positie hulp van Naysmith. De verdediger voorkwam op dedoellijn dat De Boer met het hoofd scoorde.

Aanvallend uiterlijk

In de jacht op de gelijkmaker kreeg het Nederlands elftal weleen heel aanvallend uiterlijk. Seedorf verving de falende VanBronckhorst en Van der Vaart loste Davids af. Oranje telde daardoormet Stam, De Boer en Ooijer nog maar drie verdedigers. VanNistelrooij, Kluivert, Overmars en Van der Meyde kregen hulp van deaanvallende middenvelders Seedorf en Van der Vaart.

Het enorme offensief van Oranje resulteerde ook in kansen. Vander Meyde trof in de 64e minuut de lat en Seedorf schoot inkansrijke positie over. Schotland wankelde, maar bleef overeind enbegint daardoor woensdag met een ook in eigen land nauwelijksverwachte gunstige uitgangspositie aan de return.

Gele kaart

Tijdens de tweedeontmoeting kan Oranje geen beroep op Stam doen. De voorstopper isnet als de Schot Dailly wegens een tweede gele kaart voor misschienwel de laatste wedstrijd van Oranje onder Advocaat geschorst. Debondscoach stapt namelijk op als Oranje zich voor de tweede keer oprij niet voor een eindtoernooi kwalificeert.