AMSTERDAM - Mark Cavendish heeft donderdag de twaalfde rit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Brit van Columbia toonde zich in Lleida met overmacht de snelste in de massasprint.

Het is de eerste etappetriomf van Cavendish in deze Vuelta.

Tyler Farrar werd tweede en Matthew Goss legde beslag op de derde plaats. Igor Anton blijft leider in het algemeen klassement.

De etappe werd gekleurd door een lange ontsnapping van negen man, allen ongevaarlijk voor het klassement. De vluchters, van wie David Garcia (Xacobeo) en Marco Marzano (Lampre) de meeste bekendheid genieten, kregen een maximale voorsprong van ongeveer vier minuten.

Samensmelting

In het peloton werkten de equipes van de spurters goed samen (in deze Vuelta zijn de vlakke etappes schaars) en op ruim twintig kilometer van de meet was de samensmelting een feit. Demarrages in de finale bleven uit, waarna Cavendish zich superieur toonde in de sprint, vooral dankzij de hulp van zijn ploeggenoot Matthew Goss.

De dertiende etappe voert het peloton vrijdag van Rincon de Soto naar Burgos. Op het parcours van 196 kilometer liggen twee beklimmingen van de derde categorie. Het hooggebergte wordt in het weekeinde weer aangedaan. Vooral de rit van zondag, met aankomst op Lagos de Covadonga, is cruciaal voor de klassementsrenners.