TOKIO - Henk Grol vecht donderdag de finale van de WK judo in Tokio. De beste Nederlander in de klasse tot 100 kilogram versloeg in de halve eindstrijd Tuvshinbayar Naidan, de regerend Olympisch kampioen uit Mongolië.

Grol stuit in de finale op de Japanner Takamasa Anai, de nummer één van de wereldranglijst en razend populair bij de duizenden supporters in het Yoyogi sportcentrum.

Grol wil tijdens die wedstrijd graag in de voetsporen treden van de twee weken geleden op 76-jarige leeftijd overleden Anton Geesink. De oud-kampioen en IOC-lid won 46 jaar geleden de gouden medaille op de Olympische Spelen van Tokio.

Hij bedwong de onoverwinnelijk geachte Japanner Akio Kaminaga in de eindstrijd.

Van der Geest

Grol maakt donderdag een sterke en fitte indruk. Hij won eenvoudig van Mukhamadmurod Abdurakhmonov uit Tadzjikistan en Jason Koster uit Nieuw-Zeeland.

Hij nam vervolgens revanche op Elco van der Geest en Maxim Rakov, die afgelopen jaar ten koste van Grol de Europese - en wereldtitel wonnen. Grol stond tijdens de eindstrijd van beide toernooien zwaar geblesseerd op de tatami.

Vuijsters

Grim Vuijsters heeft geen medaille overgehouden aan de WK judo. Hij verloor zijn eerste wedstrijd in de herkansing van de klasse boven 100 kilogram van Islam El Shehaby uit Egypte. De Brabander lag al na 1 minuut en 14 seconden met zijn rug op de tatami.

Vuijsters opende de mondiale eindstrijd in de hoofdstad van Japan met een moeizame zege op Jerzjan Sjinkejev uit Kazachstan. Hij raakte tijdens die wedstrijd geblesseerd aan zijn nek. Het zwaargewicht uit Goirle vocht verder met pijnstillers en versloeg Joeri Krakovetski uit Kirgizië en Ramon Flores uit Mexico.

Hij verspeelde in de kwartfinale tegen de Fransman Matthieu Bataille een voorsprong. Vuijsters was vervolgens veroordeeld tot de herkansing en kon zich niet meer naar een bronzen medaille vechten.