AMSTERDAM - Het Formule 1-team van Ferrari wordt door het World Motor Sport Council van de FIA niet verder gestraft voor de gegeven teamorders tijdens de Grand Prix van Duitsland. De boete van 100.000 dollar (bijna 80.000 euro) blijft wel gehandhaafd.

Dit meldt de FIA in een persbericht. De internationale autosportbond boog zich woensdag in Parijs over het incident dat de wedstrijd op 25 juli besliste.

De Italiaanse renstal attendeerde raceleider Felipe Massa erop dat zijn stalgenoot Fernando Alonso sneller was. De Spanjaard stond er op dat moment beter voor in de stand om het kampioeschap en kon de punten voor de overwinning goed gebruiken.

Teamorders zijn echter sinds 2002 verboden door de FIA. Ferrari kreeg direct na afloop van de race op Hockenheim een boete van 100.000 dollar opgelegd. Daar blijft het dus bij.

Later verontschuldigde de verantwoordelijke technische man Rob Smedley zich voor zijn opmerking. Teambaas Stefano Domenicali zei op Hockenheim al dat er ''absoluut geen sprake was van een stalorder''.

Domenicali: ''We hebben de coureur informatie gegeven en het was aan hem hoe hij ermee zou omgaan. Smedley excuseerde zich voor het feit dat de bolide van Alonso sneller was dan die van Massa.''

De FIA gaat de regel die teamorders verbiedt nader bestuderen en waar mogelijk aanpassen.