ALKMAAR - AZ - Vitesse (0-0) was een slaapverwekkende partij voetbal. Desondanks zaten beide coaches Van Stee en Sturing na afloop te glunderen als waren zij glorieuze winnaars. Ze hadden niet verloren en zagen positieve zaken in hun ploegen. De ruim 7000 ingedutte toeschouwers waren de verliezers.

Vitesse moest zich het meest schamen. De met veel perikelen omgeven Arnhemse club verzuimde te winnen. Acht minuten na rust besloot de 19-jarige Mbamba in jeugdige overmoed zelf te schieten uit moeilijke hoek. Naast.

Als hij simpel breed had afgelegd op de vrije Peeters, had de Belg een niet te missen kans gehad. Een minuut voor rust had de 17-jarige Hofs met een moeilijke volley het door Moens verlaten doel ook al niet kunnen treffen.

Dezelfde tiener kende vijf minuten voor tijd pech met een kogel tegen de onderkant van de lat. Hofs schudde de mensen op de tribunes wel wakker. Vitesse pakte door deze pech slechts een puntje, waar het er gemakkelijk drie hadden kunnen zijn.

Geen antwoord

AZ weet nooit raad met Vitesse. In de vier vorige thuisduels gedurende 5,5 jaar had de club nimmer gewonnen, zelfs niet gescoord. Koemans opvolger ad interim Sturing vond, na verlies in de laatste vier uitwedstrijden, dat het beter was meer zekerheden in te bouwen.

Hij hield veel spelers achter de bal. AZ wist daarop geen antwoord. Het gedraaf leverde maar twee kleine kansen op. Voor rust schoot Van Galen te zacht en kon Jevric de bal simpel oprapen. Na de pauze zocht invaller Elkhattabi de verste hoek, maar had Jevric er opnieuw een goed oog in.

Spierscheuring

"We moeten blij zijn dat we niet verloren hebben", vond Van Stee, de trainer/coach van AZ. "Het was niet gemakkelijk, maar wij hebben ons een eenheid getoond. Dat was belangrijk."

Vervelend voor AZ was dat hij Bosman in de tweede helft een kwartier na zijn invallen weer moest wisselen (voor Dibi) wegens een spierscheuring. Sturing zei heel blij te zijn dat Vitesse de nieuwe speelwijze goed had opgepakt. "We hebben niet veel weggegeven en daar ben ik blij om."