SITTARD - Als Erik Gerets de woorden "dikke shit"uitspreekt, betekent dat PSV wel heel slecht heeft gespeeld. Na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard kwam de Belg opnieuw tot die uitspraak. Zonder het klasseverschil uit te drukken in veldspel, wonnen de Eindhovenaren met 0-1.

Fortuna Sittard is diep weggezonken. De eens zo roemruchte club is sportief failliet. Er is geen geld om een volwaardige ploeg op de been te brengen en trainers volgen elkaar in hoog tempo op, waardoor het stevig op de laatste plaats staat. De komende tegenstanders zijn Feyenoord, Vitesse, Heerenveen en Ajax. Eind februari kan degradatie al haast een feit zijn.

Nog geen drie jaar geleden won Fortuna na een spectaculair duel van PSV met 6-4. Toen speelden Van Bommel, Bouma en Hofland nog in Sittard, in het oude stadion De Baandert. In het sfeerloze nieuwe stadion was zaterdag geen moment spektakel en opwinding.

Fortuna is te nietig en PSV speelde met de handrem erop. De Eindhovenaren speelden erg zwak, zelfs lamlendig, en hadden tegen elke andere ploeg punten verloren. Maar het kon zich een 'snipperdag' veroorloven. Dinsdag wacht de ploeg de lastige uitwedstrijd bij RKC Waalwijk, waar wel op serieuze tegenstand kan worden gerekend.

Dikke shit

Gerets mopperde: "Sommige dingen kun je niet verklaren. Woensdag een geweldige wedstrijd tegen Feyenoord en dan deze partij. Je zag het verschil met Fortuna niet eens. Het was bar slecht, dikke shit. Het enige positieve is dat we nu een slechte wedstrijd wel winnen, terwijl we eerder verloren van Sparta."

PSV zal het in Waalwijk zonder Van Bommel moeten stellen. Hij incasseerde in Sittard een onnodige gele kaart. Het was zijn vierde, waardoor hij is geschorst. Ook Hofland zal vrijwel zeker niet spelen. Hij viel opnieuw uit met de verschijnselen van een hersenschudding, net als tijdens het trainingskamp in de winterstop en vorige week tegen NAC, en ging meteen voor onderzoek naar het ziekenhuis van Geldrop.

Weggetikt

Even leek het erop dat Fortuna zou worden weggetikt door de kampioen. Al na vijf minuten kopte Vennegoor of Hesselink de 0-1 binnen, na een voorzet van Rommedahl. Vervolgens duurde het twintig minuten voordat PSV een nieuwe kans kreeg, via Bogelund.

Fortuna-spits Cramb had de 1-1 op zijn schoen, maar hij miste. PSV speelde uiterst aanvallend. Vennegoor was de diepste spits, Bruggink speelde achter hem, Kezman moest zowaar vanaf links spelen en Rommedahl vanaf rechts. Met name Kezman was ongelukkig. Op de linkerkant komt hij, zo bleek al enkele keren, absoluut niet tot z'n recht. Gakhokidze mocht het een paar keer proberen op de flanken, maar zijn tragiek is dat hij als invaller gevaarlijker is dan als basisspeler.

Tegen het eind van het niemandalletje had PSV nog twee keer kunnen scoren. Dat verzuimden Kezman en Van Bommel. Voor de spelers is het ook te hopen dat de komende tegenstanders het hen wel moeilijk maken, want over drie weken wacht de Europese kraker tegen de Engelse topclub Leeds United.

Koploper

Niettemin is PSV weer even koploper in de eredivisie. De ploeg passeerde Ajax op de ranglijst, dat wel twee wedstrijden minder heeft gespeeld en zondag in actie komt tegen Willem II. PSV heeft een punt meer dan Ajax.