ROTTERDAM - Het Nederlands elftal heeft dinsdag tijdens het eerste optreden voor eigen publiek na het WK twee gezichten laten zien. Oranje begon flitsend aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland en nam al snel een 2-0-voorsprong.

Organisatorisch ging er daarna echter ook van alles mis bij het elftal van bondscoach Bert van Marwijk, dat uiteindelijk niet mocht klagen met een nipte zege: 2-1.

Oranje begon vier dagen na de simpele overwinning bij San Marino (0-5) zeer voortvarend aan de tweede EK-kwalificatiewedstrijd. De supporters in de voor de helft gevulde Kuip konden al snel twee keer juichen.

In de zevende minuut vond Rafael van der Vaart voor het doel de vrijstaande Klaas-Jan Huntelaar, die feilloos raak kopte (1-0).

Strafschop

De spits van Oranje tekende tien minuten later vanaf de strafschopstip ook voor de tweede treffer, nadat Mark van Bommel in het zestienmetergebied een tik had gekregen van Markus Heikkinen.

Bij absentie van Robin van Persie (enkelblessure) greep Huntelaar tijdens de start van de kwalificatiereeks in ieder geval zijn kans. Met drie treffers tegen San Marino en twee tegen Finland tilde Huntelaar zijn totaal op naar 21 treffers in 38 interlands.

Van Marwijk miste tegen Finland vanwege blessures zijn volledige voorhoede van het WK. Van Persie en Arjen Robben ontbraken ook al tegen San Marino, Dirk Kuijt liep een dag voor de confrontatie met de Finnen een schouderblessure op. Ibrahim Afellay, de vervanger van Kuijt op rechts, liet een aantal aardige dingen zien.

Van der Vaart teleurgesteld

Aan de linkerkant kreeg Rafael van der Vaart dit keer de voorkeur boven Eljero Elia. De aanwinst van Tottenham Hotspur was veel aan de bal, maar haalde weinig rendement uit zijn acties. Van der Vaart maakte na een uur zichtbaar teleurgesteld plaats voor Elia.

Oranje zakte na het flitsende begin opvallend ver terug. Nederland leverde de bal meer dan eens zomaar in bij Finland, dat kort na de tweede treffer van Huntelaar profiteerde van een dekkingsfout achterin. Mikael Forssell kon de bal uit een hoekschop van Daniel Sjölund ongehinderd binnen koppen (2-1).

Stekelenburg

Organisatorisch ging er tijdens de eerste helft van alles mis bij Oranje. Finland sneed tot vier keer toe eenvoudig door de Nederlandse defensie. Forssell en Mika Väyrynen kwamen beiden twee keer alleen voor doelman Maarten Stekelenburg te staan, maar de Ajacied hield Oranje in die fase op de been.

Na rust had het Nederlands elftal de zaken beter voor elkaar en kwam het nauwelijks meer in de problemen. Met zes punten uit twee duels voldeed Oranje aan de verwachtingen, maar toch zal Van Marwijk allerminst tevreden zijn over de manier waarop zijn elftal kansen weggaf tegen Finland.