VILANOVA I LA GELTRU - De Spanjaard Joaquim Rodriguez is de nieuwe leider in de Ronde van Spanje. De coureur van Katoesja begon dinsdag de tiende etappe met dezelfde tijd als de drager van de rode trui, zijn landgenoot Igor Anton, maar pakte onderweg twee bonificatieseconden bij een tussensprint.

Omdat beide Spaanse rivalen vervolgens gelijktijdig in finishplaats Vilanova i la Geltru arriveerden, nam Rodriguez het felgebeerde leiderstricot over van Anton.

De tiende etappe, die ging van Tarragona naar Vilanova i la Geltru over 175,7 kilometer, werd gewonnen door de Spanjaard Imanol Erviti.

Ten Dam

De renner van Caisse d'Epargne ontsnapte op ruim twintig kilometer van de streep uit een kopgroep van elf man, waartoe ook Laurens ten Dam behoorde. De Nederlander in dienst van Rabobank kwam als negende over de streep, op 42 seconden.

Even daarvoor waren de Belgen Romain Zingle en Greg van Avermaet als respectievelijk tweede en derde over de finishlijn gekomen.

De groep met klassementsrenners kwam anderhalve minuut na Erviti bij de finish. In de top van het klassement veranderde er verder niets.

Alcohol

De Luxemburger Frank Schleck, de nummer dertien in de stand, raakte dinsdag wel twee belangrijke helpers kwijt. Saxo Bank-manager Bjarne Riis besloot Andy Schleck en de Australiër Stuart O'Grady naar huis te sturen omdat ze na het avondeten nog alcohol hadden gedronken.

Daarmee overtraden ze de interne regels van de wielerploeg. ''Ik ben verantwoordelijk voor mijn daden en ook al vind ik dit een zware maatregel, ik respecteer dat Riis mij naar huis heeft gestuurd'', reageerde Andy Schleck.

Schleck en O'Grady zijn aan hun laatste koersen bezig bij de ploeg van Riis. Zij vertrekken na dit seizoen naar een nieuwe Luxemburgse formatie.