RIO DE JANEIRO - Romario, de vroegere topspits en winnaar van de wereldkampioenschappen voetbal in 1994, heeft zichzelf een nieuw doel gesteld.

Hij wil in oktober gekozen worden als volksvertegenwoordiger voor de Socialistische Partij in Rio de Janeiro en hoopt met name op supporters uit de uitgestrekte sloppenwijken van de miljoenenstad.

''In de sport heb ik altijd beloften gedaan die ik nakwam'', aldus de voormalige aanvaller van onder meer PSV, FC Barcelona en Vasco da Gama in een verkiezingsprogramma op de Braziliaanse televisie.

''In de politiek zal het niet anders zijn. Ik reken op uw stem om weer een doelpunt te kunnen scoren voor Brazilië.''

Duizend doelpunten

Romario de Souza Faria is inmiddels 44 jaar oud. Hij speelde betaald voetbal tot zijn 41e en scoorde volgens zijn eigen statistieken meer dan duizend doelpunten tijdens zijn profcarrière.

'O Baixinho' (Het Kleintje) groeide op in Jacarezinho, een sloppenwijk in Rio de Janeiro. Romario wil onder meer sportvelden aanleggen voor arme kinderen. Ook wil hij zich als politicus inspannen voor voorzieningen voor gehandicapte kinderen. Romario's jongste dochter lijdt aan het syndroom van Down.

Bekijk de video