NOORDWIJK - Hoewel de forse schouderblessure die Dirk Kuijt maandag opliep volgens bondscoach Bert van Marwijk ''puur toeval'' was, greep de keuzeheer van het Nederlands elftal die kwetsuur toch aan om te pleiten voor meer rust voor zijn spelers.

''Zo'n loodzwaar seizoen kan niet onbestraft blijven'', zei Van Marwijk een dag voor de tweede EK-kwalificatiewedstrijd, tegen Finland.

De bondscoach meldde zich maandag een half uur later op de persconferentie in Noordwijk, omdat de training in het stadion van ADO Den Haag niet volgens plan was verlopen. Twee keer moest de medische staf van Oranje uitrukken, voor Kuijt en Khalid Boulahrouz.

Omhaal Kuijt

De onfortuinlijke aanvaller blesseerde zich nadat hij een omhaal had gemaakt. ''Dat doet Dirk wel vaker, er was verder niemand in de buurt, maar dit keer ging het verkeerd'', aldus Van Marwijk. Kuijt stapte maandagmiddag al op het vliegtuig terug naar Liverpool.

Boulahrouz kreeg last van zijn lies toen hij net na een afwerkoefening nog een keer op doel schoot. ''Daarbij schoot het in zijn lies'', aldus Van Marwijk. Het afhaken van Boulahrouz bezorgt de bondscoach niet direct problemen tegen Finland.

Schuiven

De verdediger van VfB Stuttgart geldt als vervanger van Gregory van der Wiel, de eerste keus als rechtsback. De blessure van Kuijt betekent wel dat Van Marwijk moet schuiven in het elftal dat hij voor ogen had tegen Finland. ''De hele voorhoede van het WK is weg'', constateerde de bondscoach.

Tijdens het WK trad Oranje aan met Arjen Robben en Dirk Kuijt op de vleugels en Robin van Persie in de spits. Robben kan vanwege een hamstringblessure voorlopig nog niet voetballen, Van Persie herstelt van een (lichte) enkelblessure. 

Meer vakantie

Van Marwijk vreest de komende maanden nog meer blessuregevallen bij zijn spelers. ''Van zo'n loodzwaar jaar ga je in de loop van dit seizoen last krijgen. De jongens spelen in zware competities, komen ver in de Champions League en moeten zich direct daarna gaan voorbereiden op het WK. Eigenlijk hebben ze daarna vijf of zes weken vakantie nodig.''

Van Marwijk kwam met een aantal suggesties om die druk te verminderen. ''Misschien moet de winterstop nog langer worden of moet je kijken of het aantal landen dat aan zo'n WK meedoet kan worden ingekrompen."

Vol schema

"De competities in Europa eindigen ook niet allemaal gelijk, misschien is daar wat aan te doen. Het schema zit zo ongelooflijk vol, je kan nauwelijks schuiven. Daarnaast wordt de druk op de spelers steeds groter, zowel fysiek als mentaal. Dat is geen goede combinatie.''

Ook zonder Kuijt en Boulahrouz heeft Van Marwijk genoeg kwaliteit in zijn selectie rondlopen om dinsdag tegen Finland de volgende stap richting het EK 2012 te zetten.

Oranje won vrijdag eenvoudig bij San Marino (0-5), terwijl Finland - met de 39-jarige Jari Litmanen nog steeds als regisseur - onderuitging bij Moldavië.

De eerste thuiswedstrijd van het Nederlands elftal na het succesvolle WK wordt afgewerkt in een voor de helft gevulde Kuip.