GLASGOW - Nog geen drie dagen geleden wist Dick Advocaat het zeker. Hij zou het Nederlands elftal tijdens de dubbele ontmoeting tegen Schotland niet laten beginnen met het tegenvallende schuttersduo Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij. Aan de vooravond van het eerste treffen in de play-offs van de EK-kwalificatie was de bondscoach vrijdag een hele andere mening toegedaan. "Ja, ook ik ben dus niet te oud om te leren", stelde hij na de training.

Toegeven wilde Advocaat nog niets. Het kan echter bijna niet anders dan dat de bondscoach zaterdag om 16.00 Nederlandse tijd beide leeftijdsgenoten een nieuwe kans gunt. Ondanks eerdere beloften vindt de bondscoach dat hij niet meer om beide spitsen heen kan. Hij trekt deze conclusie op basis van de trainingen van deze week, waarin zowel Kluivert als Van Nistelrooij ongekend productief was.

Kwaliteiten

Maar kunnen drie trainingen dan de hele visie van een bondscoach bijstellen? Hij trok zijn eerdere conclusie toch op basis van de tien interlands waarin beide spitsen samen opereerden? De balans van de samenwerking was cijfermatig nog niet eens zo slecht. In de tien bewuste wedstrijden scoorden ze samen zes keer. Kluivert maakte er vier, Van Nistelrooij twee. Beide spitsen lieten samen echter zelden zien waartoe ze op basis van hun kwaliteiten in staat zouden moeten zijn.

Advocaat noemde de dubbele ontmoeting met de Schotten aanvankelijk te belangrijk om verder met het duo te experimenteren. Een handvol prachtige treffers op de trainingen en een rotsvast geloof in de enorme potentie van beide spitsen heeft de bondscoach waarschijnlijk op zijn eerdere beslissing doen terugkomen. "Ze hebben op de training toch weer laten zien dat ze het kunnen."

De kans is groot dat Advocaat zich ook nog heeft laten beïnvloeden door de mindere periode die Rafael van der Vaart doormaakt. De aanvoerder van Ajax scoorde weliswaar tijdens de laatste drie interlands, maar de momenteel in de competitie geschorste linkspoot verkeert niet in grootse vorm.

Verdedigend

Behalve beide spitsen wilde Advocaat ook zijn vleugelaanvallers niet vrijgeven. Van der Meyde lijkt op rechts zeker van zijn plaats. Voor de positie van linkermiddenvelder moet de bondscoach kiezen tussen Overmars, Van der Vaart of Davids. Op basis van de trainingen geeft hij de voorkeur aan Overmars. De keuze voor de buitenspeler van Barcelona zou betekenen dat Oranje de Schotten in het meest aanvallende systeem van de afgelopen jaren gaat bestrijden. Dat zou dan wel eens ten koste kunnen gaan van Clarence Seedorf. De weer in genade aangenomen middenvelder moet in dat geval zijn plaats afstaan aan de meer verdedigend ingestelde Edgar Davids.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Van der Sar; Reiziger, Stam, De Boer en Van Bronckhorst; Van der Meyde, Davids, Cocu en Overmars; Van Nistelrooij en Kluivert.