ROSARIO - De Nederlandse hockeysters hebben zichzelf zondag bij het wereldkampioenschap een grote dienst bewezen. Het team van bondscoach Herman Kruis verzekerde zich in Rosario één speelronde voor het einde van een plek in de halve finale.

Tegen medekoploper Duitsland boekte Oranje de vierde zege op rij: 2-1.

Het winnende doelpunt kwam twee minuten voor tijd op naam van Kim Lammers.

Het laatste pouleduel tegen Japan, dinsdag, is nog wel van belang. Bij een gelijkspel eindigt Nederland als eerste en ontloopt het in de halve eindstrijd gastland en favoriet Argentinië, dat in de andere poule maandag aan een punt tegen Engeland genoeg heeft om zich ook groepswinnaar te mogen noemen.

Ook bij een nederlaag is Oranje, wegens een veel beter doelsaldo, vermoedelijk zeker van de eerste plek.

Slechte start

Kruis kan de wedstrijd tegen Japan goed gebruiken ter voorbereiding op de halve finale. Nederland speelde tegen Duitsland de slechtste helft tot nu toe op het WK. Voor rust lukte vrijwel niets.

Oranje mocht blij zijn dat de achterstand in de pauze slechts 1-0 was. Maike Stöckel scoorde al na drie minuten van dichtbij. In het vervolg lieten Natascha Keller en Eileen Hoffmann grote mogelijkheden onbenut.

Nederland was via Ellen Hoog ook een paar keer gevaarlijk. Verder mocht Maartje Paumen twee keer aanleggen voor een strafcorner. Beide pogingen leverden niets op.

Slimme variant

Direct na rust had de specialiste wel succes, via een slimme variant (korte combinatie met Minke Smeets) dit keer. Ook de vorige drie groepswedstrijden bewaarde Oranje het beste spel voor de tweede helft.

Tegen India zegevierde de titelverdediger na een ruststand van 3-1 met 7-1. Ook tegen Nieuw-Zeeland (2-1, 7-3) en Australië (2-1, 4-1) maakte Nederland pas na de hervatting het verschil.

Lammers

Nu duurde het wel heel lang totdat afstand van de tegenstander werd genomen. Lammers besliste het duel twee minuten voor tijd en hielp de olympisch kampioen zo een ronde verder.

In de geschiedenis van het WK slaagde Oranje er slechts één keer niet in de halve finale te halen, dat was in 1994. Nederland eindigde toen als zesde.