ERFURT - De Nederlandse schaatsers hebben vrijdag aangekondigd volgende week tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen actie tegen de KNSB en de bondssponsors te voeren. Dat gebeurt als het conflict met de Vereniging Professioneel Schaatsen (VPS) niet is opgelost.

De vereniging die de belangen van de commerciële schaatsploegen behartigt, onderhandelt al ruim anderhalf jaar met de schaatsbond over kledinglogo's, start- en prijzengeld en verdeling van sponsorkaarten. Het overleg raakte zondag in een impasse. Een vergadering van KNSB, VPS en teammanagers leverde die dag geen resultaat op.

Extra logo

De rijders hebben vrijdag niet gezegd wat hun eventuele acties precies inhouden. Daarover praten zij volgende week. De teams en schaatsers stellen in een gezamenlijke verklaring dat zij voor de periode 2006-2010 een serieuze gesprekspartner willen zijn van de schaatsbond. "De afgelopen zeven jaar is de KNSB geen betrouwbare partner gebleken en dat accepteren de schaatsers en teams niet langer", zo luidt de verklaring. "De schaatsers eisen nu al een extra logo op de haarband/muts." De bondssponsors Aegon en Deloitte & Touche hebben op de kleding vier logo's ter beschikking, de commerciële ploegen twee.

Inspraak

De onenigheid begon al in 1995 toen Rintje Ritsma met Sanex 'commercieel ging'. In 2001 zegde de KNSB toe dat hij na de Olympische Spelen van Salt Lake de merkenteams zou inlichten over de contractonderhandelingen met de bondssponsors. Het enige dat de commerciële ploegen kregen te horen was dat de bond een nieuw akkoord voor vier jaar had bereikt. Inspraak werd niet geduld.

Wijzer

"De merkenteams krijgen niet de waardering die ze verdienen", zegt Mark Tuitert (SponsorBingo Loterij). "De verhoudingen zijn scheef. De schaatsers rijden snoeihard in een Aegon-pak, omdat de commerciële ploegen alles goed geregeld hebben en hun rijders goed begeleiden. Dankzij onze prestaties krijgt het schaatsen veel aandacht. En daar wordt de KNSB wijzer van."

Volgens TVM-rijder Carl Verheijen draait het in deze kwestie niet alleen om geld. "Het gaat erom dat we met z'n allen ervoor zorgen dat er een redelijke verdeling komt van de waarde van de exposure."