AMSTERDAM - David Lopez heeft Caisse d'Epargne zondag aan een etappezege in de Ronde van Spanje geholpen. De Spanjaard ontsnapte in de slotfase van de bergetappe uit een kopgroep en soleerde in Alcoy naar de dagzege.

De Tsjech Roman Kreuziger kwam op enkele seconden als tweede over de streep.

Het peloton liep zondag in de negende rit zo'n zeven minuten achterstand op.

De Spanjaard Igor Anton behield wel de leiderstrui die hij zaterdag van de Belg Philippe Gilbert had overgenomen.

De negende rit telde zondag zeven beklimmingen, waarvan vier van de tweede categorie en drie van de derde. Een vroege vlucht van een groot gezelschap kreeg de goedkeuring van het peloton.

Moncoutié

Onder de renners die een gooi naar de dagzege deden de Fransman David Moncoutié, die zaterdag al de achtste etappe had gewonnen. Onderweg naar Alcoy sprokkelde Moncoutié genoeg punten bij elkaar om na afloop de bergtrui te mogen aantrekken.

De groep liep uit naar een grote voorsprong, waardoor de Fransman Jean-Christophe Peraud zicht kreeg op de rode leiderstrui. Uiteindelijk maakte het peloton in de slotfase nog zoveel vaart dat dat gevaar teniet werd gedaan.

Mislukte poging

In het peloton deed Joaquim Rodriguez op weg naar de streep nog een poging landgenoot Igor Anton uit het wiel te rijden. De poging mislukte waardoor Anton in de rode leiderstrui bleef.

Rodriguez staat tweede in dezelfde tijd. De Italiaan Vicenzo Nibali is derde op twee seconden.

Maandag heeft het peloton een rustdag in de Vuelta.

Lees alles over de Vuelta op onze special

Bekijk de klassementen