MACERATA - Het eerste optreden van turner Yuri van Gelder na zijn dopingschorsing is zaterdagavond in het Italiaanse Macerata teleurstellend verlopen.

De ringenspecialist, die mikt op een plaats in de WK-selectie, kwam in een landenwedstrijd tegen Italië na een slordige oefening tot een score van 13,15.

Bij zijn laatste optredens voordat hij betrapt werd op het gebruik van cocaïne waren zijn scores altijd minimaal twee punten hoger.

Ambitie

Van Gelder vergat volgens zijn coach Bram van Bokhoven na vier vluchtelelementen een zwaai-element - een verplichte afwisseling - waardoor de uitgangswaarde van zijn oefening zeker anderhalf punt zakte.

Volgende week bij een wereldbekerwedstrijd in Gent kan de voormalig 'Lord of the Rings' alsnog aantonen dat zijn ambitie terug te keren in de wereldtop reëel is.

Ritme

''Yuri maakte een vergissing. Het heeft wellicht te maken gehad met het missen van wedstrijdritme en toch ook de spanning'', vertelde Van Bokhoven, die de Italianen de landenwedstrijd zag winnen: 344,25 tegen 336,80 voor het Nederlandse A-team .

Dat resultaat - vooraf al aangemerkt als ondergeschikt - kwam met name doordat de zieke Epke Zonderland slechts op één toestel (voltige) kon uitkomen.

Wammes

Jeffrey Wammes was de beste allrounder van de avond met een totaalscore van 85,90. Bart Deurloo volgde met 85,05.

Van Bokhoven: ''Ik ben tevreden, we hebben een aantal goede dingen gezien. We staan er redelijk voor.'' Van Gelder turnde in de B-selectie en kwam alleen op ringen in actie.