PÄRNU - De Nederlandse volleyballers zijn nog lang niet zeker van deelname aan het Europees kampioenschap van 2011.

Bondscoach Peter Blangé moest constateren dat zijn team alleen in de tweede en derde set (''zonder zelf heel goed te spelen'') gewaagd was aan de Baltische opponent: 25-19 27-25 22-25 25-20.

De return is volgende week zondag in Rotterdam. Een afgetekende overwinning is nodig om door te gaan en volgend jaar naast de World League nog een titeltoernooi op de agenda te krijgen.

Matige start

De verrichting in Estland viel tegen maar de cijfers bieden, zeker na de erg matige start, nog voldoende houvast voor een vervolg. Het team, gehandicapt door de afwezigheid van Jeroen Rauwerdink (buikspier), begon allesbehalve overtuigend aan de als lastig bestempelde klus.

In de eerste set waren de Esten, aangemoedigd door een fanatieke aanhang, dominant maar in de tweede aanzienlijk minder.

Oranje kreeg kansen maar kwam op het beslissende moment net wat klasse of geluk tekort om het evenwicht te herstellen.

Nieuw wapen

In de derde set lukte het wel om iets terug te doen. De middenaanval werd een wapen en spelverdeler Yannick van Harskamp boorde ook met succes de productiviteit van Dick Kooy aan.

Bovendien verving Kay van Dijk Niels Klapwijk voortreffelijk als diagonaalspeler. De setwinst gaf moed, maar ook niet meer dan dat.

Tot 18-18 ging het vervolgens gelijk op, waarna een aantal fouten aan Nederlandse zijde Estland de zege bezorgde. ''Onnodige fouten. Slecht passen op niet de moeilijkste services '', oordeelde Blangé in de NOS-microfoon.

Laten gebeuren

''We hebben het laten gebeuren, konden de wedstrijd niet naar onze hand zetten. Het gaat in volleybal om kleine details. Ik ken deze jongens al lang. Met sommigen werk ik al vijf jaar. Ze doen er heus alles aan, maar het is van veel factoren afhankelijk, ook in de bovenkamer."

"Daar heb je geen controle op. Alleen grootheden, die titels hebben gewonnen of in Italië kampioen zijn geworden, kunnen op een mindere dag nog heel goed zijn. We hebben geen enkele grootheid.''